Hamas preuzeo odgovornost za napade na Izrael

HAMAS je prvi put u zadnjih pet mjeseci, otkad je potpisan dogovor o prekidu vatre s Izraelom, preuzeo odgovornost za lansiranje Qassam raketa na izraelski teritorij, kao odmazdu za 9 ubijenih Palestinaca u akcijama Izraelskih obrambenih snaga na Zapadnoj obali ovaj vikend.

Vojno krilo Hamasa dalo je izjavu u kojoj je reklo da je na Izrael lansiralo 40 Qassam raketa i 70 raketa iz minobacača iz Pojasa Gaze kao "reakciju na neprestane cionističke zločine protiv naroda u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali". Rekli su da su većinu raketa ispalili iz središnje i južne Gaze, ali kasnije su dodali i da je bilo napada sa sjevera tog dijela palestinskog teritorija.

Izraelska vojska potvrdila je da je na Izrael palo nekoliko desetaka raketa, ali nije službeno navela točan broj, iako je rekla da nisu prijavljeni ozlijeđeni te da je materijalna šteta mala, posebno u zajednici Negev.

Hamas je rekao da od studenog nisu izvršili niti jedan napad na Izrael, ali su već prije napomenuli da će reagirati na ubijanja Palestinaca. Nakon što je izraelska vojska u razdoblju od 24 sata u subotu i nedjelju ubila 9 Palestinaca, među njima 5 militanata, ali i 17-godišnju djevojku, Hamas je pozvao Palestince da napadnu Izrael.

Izraelski obavještajci upozorili prošli mjesec su na to da je Hamas, iako nije sam vršio napade u zadnjih 5 mjeseci, naoružavao Islamski džihad, militantnu grupu koja nije pristala na prekid vatre s Izraelom sve dok se njegova vojska ne povuče sa Zapadne obale, i u tom razdoblju je na Izrael ispalila preko 100 raketa Qassam.

Islamski džihad također je preuzeo odgovornost za lansiranje rakete na Izrael s jugoistoka Pojasa Gaze. 

Istodobno, Zapadna obala je prilično mirna, ali diljem pojasa Gaze dolazi do novih sukoba militanata otkad je prošli tjedan najavljen sigurnosni plan uspostavljanja kontrole nad oružanim skupinama. U izbjegličkom kampu u Pojasu Gaze je ubijeno jedno dijete u eksploziji bombe u kući u kojoj su njegovi roditelji, pripadnici Hamasa, slučajno aktivirali bombu, a u gradu Gazi su neidentificirani napadači ubili tri Palestinca.

Palestinski ministar unutarnjih poslova Hani Kamasweh jučer je premijeru Ishmailu Haniyehu podnio ostavku, tvrdeći da ne može provesti svoj plan razoružavanja zbog izostanka suradnje ravnatelja sigurnosnih službi, koju Haniyeh još nije prihvatio. Kamasweh sad tvrdi kako želi provesti svoj plan.

J.D.

Pročitajte više