Hamas traži da prekid vatre uključi i Zapadnu obalu

HAMAS je odlučio obnoviti sporazum o prekidu vatre s Izraelom, ali je zaprijetio da Izrael može očekivati daljnje napade ukoliko nastavi s operacijama na Zapadnoj obali, izvještava Reuters. Poruku su Izraelcima prenijeli egipatski posrednici koji pokušavaju spriječiti da se napadi pretvore u veći konflikt.

Egipatski general-bojnik Burhan Hammad "obavijestio je Izraelce o želji palestinskih frakcija za mirom, ali je prenio inzistiranje na zahtjevu da se mir recipročno uspostavi na svim teritorijima", što bi značilo da Izrael treba hitno prestati s vojnim operacijama na Zapadnoj obali, za koju ne postoji sporazum o prekidu vatre.

Hammad se s Palestincima našao u srijedu i upozorio ih na to da će daljnji napadi na Izrael uroditi izraelskom ofenzivom na Pojas Gaze. Hamas je ovaj tjedan, nakon što je izraelska vojska na Zapadnoj obali ubila 9 Palestinaca preko vikenda, na izraelski teritorij ispalio oko 30 Qassam raketa. Danas su na Izrael udarile dvije, ali nije bilo ozlijeđenih.

Tokom jučerašnje večeri su pripadnici Hamasovog vojnog krila zauzeli položaje na i blizu granice s Izraelom u Pojasu Gaze. "Cionistički neprijatelji trebaju biti svjesni činjenice da će svaka pomisao na okupaciju Pojasa Gaze otvoriti vrata pakla i da će stotine raketa udariti Sderot i Ahskelon", zaprijetio je glasnogovornik Hamasovih oružanih brigada dvama gradovima na jugu Izraela.

Izraelci su zasad prilično mirni u reakciji. Jučer je premijer Ehud Olmert izjavio kako ne namjerava napadati pojas Gaze, ali je i napomenuo da neće jako dugo trpjeti Hamasove napade.

Jedna od pretpostavki je da je Hamasov napad na Izrael izvršen zbog dva cilja. Jedan je dobivanje popularnosti kod kuće, a drugi je pokušaj otmice izraelskih vojnika, za koju su rakete služile samo kao sredstvo odvraćanja.

J.D.

Pročitajte više