Hamid Karzai vodi na afganistanskim predsjedničkim izborima

PREMA prvim djelomičnim rezultatima afganistanskih predsjedničkih izbora za pet pokrajina na sjeveru i istoku zemlje, privremeni predsjednik Hamid Karzai izbio je na čelo, osvojivši 58,8 posto od 25.000 prebrojanih listića, objavila je u četvrtak izborna komisija.

Paštuna Karzaija slijedi njegov bivši ministar obrazovanja, Tadžik Yunus Qanooni, koji je, prema prvim rezultatima, osvojio 16,8 posto glasova, a na trećem mjestu je uzbečki ratni vođa Abdul Rashid Dostum, vrlo popularan na sjeveru Afganistana, s 12,8 posto osvojenih glasova.

Jedina žena koja se kandidirala na izborima, Massouda Jalal, na četvrtom je mjestu s osvojenih 2,5 posto glasova, dok je hazarski kandidat Mohammad Mohaqiq dobio 2 posto glasova.

Izborna komisija zadužena za organizaciju izbora podijelila je 10,5 milijuna biračkih karti. Točan broj birača ipak je teško odrediti jer su neki dobili više karti.

Osim toga, Afganistan ima 34 pokrajine vrlo različitog etničkog sastava, pa su moguće velike razlike u rezultatima izbora između pojedinih pokrajina.

Konačni rezultati izbora očekuju se krajem listopada ili početkom studenoga.

Pročitajte više