Hanfa podnosi prijave: Dionice Ine na burzi tek nakon okončanja upravnog postupka



"HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA (HANFA) podnijela je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz INA- Industrija nafte d.d. i Mola radi sumnje da su raspolagali povlaštenim informacijama  suprotno odredbama Zakona o tržištu kapitala", i službeno nam je potvrđeno iz sjedišta Hanfe u Zagrebu.

Prijave protiv Aldotta i Hernardija

Riječ je o prijavi protiv čelnika Uprave Ine Zoltana Aldotta i Mola Zsolta Hernadija, a prijava se temelji na posebnom izvješću Hanfe o nadzoru koji je objavljen krajem srpnja ove godine. Tada je utvrđeno kako se preko Odbora izvršnih direktora u Ini sve odluke daju Molu gdje ih direktori odobravaju pa su tako Molovi direktori iz Ine dobivali povlaštene informacije koju su klasificirane kao poslovna tajna, iako im nisu imali pravo pristupa.


Hanfa je tada Ini naložila da na odgovarajući način izmijeni postojeće ili donese nove interne akte kojima se uređuje postupanje s povlaštenim informacijama, kao i da izvrši izmjene organizacijske strukture i uspostavi sustave kontrole unutar organizacijske strukture Ine.

Ne zna se kada će krenuti trgovanje Ininim dionicama

Hanfa je tada krajem srpnja utvrdila kako se ne može pustiti u trgovanje dionice Ine sve dok ne utvrde da je Ina postupila po Rješenju. Tada je rečeno da se dionice Ine neće pojaviti na burzi ranije od isteka roka od 45 dana od dana donošenja Rješenja koje je imalo datum 29. srpnja. No i dalje je nejasno kada bi moglo biti nastavljeno poslovanje. 

"Agencija ne može precizirati točan datum nastavka trgovanja dionicama izdavatelja INA-Industrija nafte d.d., no nastavak trgovanja navedenom dionicom moguće je očekivati u trenutku kada se zadovolje svi uvjeti i mjere naložene Rješenjem Agencije od 29. srpnja 2011. te po okončanju predmetnog upravnog postupka", stoji u odgovoru Hanfe na upit Indexa. 

Iz odgovora se da zaključiti kako u Ini još uvijek nisu donijeli interne akte kojima bi se zaštitile interne informacije.

Pročitajte više