HBOR i MIGA potpisali sporazum o suradnji

HRVATSKA banka za obnovu i razvitak (HBOR) i MIGA (Agencija za multilateralno garantiranje investicija), članica grupe Svjetske banke, potpisali su u ponedjeljak u Washingtonu Sporazum o suradnji čiji je cilj određivanje osnovnih područja suradnje između ove dvije institucije, priopćio je HBOR.

Sporazum su potpisali predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i izvršna predsjednica MIGA-e Yukiko Omura.

HBOR i MIGA surađivat će na pružanju potpore direktnim stranim ulaganjima, prvenstveno putem osiguranja i reosiguranja projekata za koje jedna ili druga strana izdaju garancije ili police osiguranja za ulaganja.

Potpisivanje Sporazuma također će omogućiti i intenzivniju razmjenu iskustava i znanja na području osiguranja od političkih rizika, kaže se u priopćenju.

"Ovaj Sporazum predstavlja značajan korak u jačanju poslovnih odnosa HBOR-a i MIGA-e, čime se otvaraju dodatne mogućnosti za ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvu, a također potiču i strana ulaganja u Hrvatsku", istaknuo je Kovačev prilikom potpisivanja Sporazuma.

MIGA je izuzetno aktivna na području zapadnog Balkana i do sada je izdala šest garancija za projekte u Hrvatskoj. "Potpisivanje ovog Sporazuma, kao i nedavno pokretanje European Investor Outreach, programa MIGA-e za poticanje ulaganja na Balkanu, znak je naše predanosti pružanju potpore stranim ulaganjima u regiji", izjavila je izvršna predsjednica MIGA-e.

MIGA je osnovana 1988. godine s ciljem poticanja direktnih stranih ulaganja na tržišta u razvoju putem osiguranja od političkih rizika, a nudi i ostale usluge na području poticanja ulaganja kojima pruža potporu zemljama u razvoju prilikom privlačenja privatnih investitora. Od svog osnutka, MIGA je izdala 711 garancija za projekte u 85 zemalja u razvoju s pokrićem od preko 13,5 milijardi američkih dolara.

(Hina) xpp ymaš

Pročitajte više