HBOR za Index potvrdio: Istina je, Grčka nas tuži zbog neisporuke brodova

Foto: FAH

HRVATSKA banka za obnovu i razvitak (HBOR) za Index je potvrdila kako je zaprimila tužbu Grčke za isplatu jamstava zbog neisporučenih patrolnih brodova, a za što je HBOR izdao garancije.

Iz HBOR-a su nam rekli da su grčki zahtjevi za plaćanje po navedenim garancijama djelomično neosnovani te su nam napomenuli da su od izvoznika Montmontaža Greben s Korčule tijekom jučerašnjeg dana zatražili suglasnost za javnom objavom podataka, no do sada istu nisu zaprimili.

"Hrvatski izvoznik i Grčka država zaključili su izvozni ugovor za izgradnju i isporuku 6 patrolnih brodova. Za ovaj izvozni posao HBOR je  po nalogu izvoznika izdao dvije garancije za povrat avansa i dvije garancije za garantni period, u korist Grčke države kao korisnika garancija, a sve u svrhu poticanja izvozne proizvodnje. Temeljem spomenutog izvoznog ugovora hrvatski izvoznik je isporučio 2 broda Grčkoj državi, dok je s isporukom preostala 4 broda došao u zakašnjenje te je slijedom toga Grčka država u svibnju dostavila HBOR-u konačni poziv za plaćanje po izdanim avansnim garancijama i garancijama za garantni period.

U konačnom pozivu Grčka država navodi da je hrvatski izvoznik isporučio samo 2 od 6 ugovorenih brodova, da je temeljem administrativne odluke raskinut izvozni ugovor pa, obzirom na navedeno, pozivaju HBOR da izvrši plaćanje po izdanim garancijama. Po zaprimljenom pozivu HBOR je, bez odgode, izvijestio Grčku državu da je poziv djelomično neosnovan jer se potražuje povrat avansa za izgradnju 5 brodova, unatoč činjenici što je izvoznik već isporučio 2 broda te da Grčka država ne može tražiti povrat avansa za valjano isporučene brodove".

Grčka HBOR-u dostavila djelomično neosnovan poziv na plaćanje

"Imajući u vidu da je Grčka država dostavila HBOR-u djelomično neosnovan poziv na plaćanje po garancijama, hrvatski izvoznik je zatražio od Trgovačkog suda u Zagrebu donošenje privremene mjere. Slijedom toga Trgovački sud u Zagrebu je donio Rješenje o privremenoj mjeri kojom se HBOR-u zabranjuje plaćanje određenog iznosa do pravomoćnog okončanja postupka u cilju sprečavanja nastanka teško nadoknadive štete. Hrvatski izvoznik u prijedlogu za izdavanje Privremene mjere obrazložio je Sudu da se u odnosu na povrat avansa za isporučeni drugi brod radi o neosnovanom pozivu za plaćanje od strane Grčke države usmjerenom ka stjecanju nepripadajuće imovinske koristi.

Obzirom na navedeno, HBOR je 31.05.2016. Grčkoj državi izvršio plaćanje po pozivu za plaćanje, osim iznosa u visini avansa za drugi brod, a koje plaćanje je HBOR-u zabranjeno donesenom Privremenom mjerom. Grčka država je pred sudom u Pireju podnijela tužbu 07.lipnja 2016., a  putem Općinskog građanskog suda u Zagrebu, tužba je dostavljena HBOR-u 14.prosinca 2016. godine. 

Budući da je tužba dostavljena u grčkom izvorniku i neprihvatljivom prijevodu na hrvatski jezik što je protivno i mjerodavnoj Haškoj konvenciji u tijeku je prijevod tužbe po ovlaštenom tumaču za grčki jezik. HBOR će, po završetku prijevoda, angažirati grčke pravne zastupnike kako bi ga zastupali u predmetnom postupku pred sudom u Pireju i kako bi poduzeli sve raspoložive pravne radnje u svrhu zaštite prava HBOR-a", saznajemo iz HBOR-a.

Pročitajte više