HDZ protiv SDP-a u sudnici: Anamaria Rošin svjedočit će o stanju u kojem je Milnu ostavio Frane Lozić

Foto: FAH

DUGOGODIŠNJEM SDP-ovom načelniku Milne Frani Loziću idućeg mjeseca počinje ponovljeno suđenje za dvostruku prodaju zemljišta Češki kamp. Jučer je održano pripremno ročište na kojem je još jednom negirao da je počinio išta protuzakonito.

Početkom 2014. godina Lozića je na djelomičnu uvjetnu kaznu osudio sudac Slavko Lozina, no Vrhovni sud ukinuo je presudu te naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Slučaj je preuzeo sudac Neven Cambi.

Koliko će značiti iskaz načelnice Rošin kada se Općina ne vodi kao oštećenik? 

Prihvatio je prijedlog optužbe da se na suđenju sasluša Lozićeva nasljednica na čelu Općine Milna, HDZ-ovka Anamaria Rošin. Ona će svjedočiti o teškim okolnostima koje je zatekla kada je preuzela Općinu, koja se vrlo brzo nakon Lozićeve presude našla u blokadi od 10 milijuna kuna. Račun je ovršila tvrtka Hansen Dalmatica koja je svojedobno platila Češki kamp pet milijuna kuna. Nevolja je što je predugovor bio sklopljen i sa tvrtkom Byron Corporation, koja se na kraju uknjižila kao vlasnik.

Ne zna se koliko će iskaz Rošin zapravo značiti za sam postupak, jer se Općina Milna ne vodi kao oštećenik. Oštećene su tvrtke koje su bile zainteresirane za kupnju Češkog kampa te su Općini platili određena novčana sredstva. Veći dio duga Rošin je uspjela prebiti sa uplatom Byron Corporation od 7 milijuna i 130 tisuća kuna.

Lozić spašavao vrijednost zemljišta?

Vrhovni sud oslobodio je Lozića prihvativši argumente obrane kako je zapravo spašavao vrijednost zemljišta koje izmjenom županijskog prostornog plana više nije bilo atraktivno Hansenu jer je smanjena mogućnost gradnje. Byronu je, pak, odgovaralo jer već imaju izgrađeno zemljište u susjedstvu pa im nova gradnja nije bila od tolikog značaja. 

Predmet raspravljanja bit će i suglasnost Općinskog vijeća koja je navodna krivotvorena. Žena koju je potpisala nije više živa.

Lozića terete i da je nenamjenski potrošio sredstva dobivena prodajom kampa, no on će se potruditi dokazati da je novac otišao na infrastrukturno opremanje, a ne tekuće rashode Općine.

Pročitajte više