HDZ s onoga svijeta

TO BI valjda trebao biti novi HDZ. A ispao je onaj stari. Prastari.

Jadranku Kosor odavno smo proglasili političkim mrtvacem. Nismo, međutim, očekivali da će to shvatiti ozbiljno i početi oko sebe okupljati vojsku hadezeovih zombija. Izvlačiti ih iz mračne kripte, onako pljesnjive, sablasno koščate i omotane paučinom, ali još uvijek s onim prijetećim pogledom i jezivim osmijehom.

To je pravi HDZ

Da, to je onaj HDZ kakvog se sjećamo. To je HDZ s kojim smo plašili zločestu djecu. "Ako ne budete dobri, doći će vam dr. Franjo Tuđman i Hrvatska demokratska zajednica". I evo, prokletstvo je ustalo iz groba da nas opet progoni. Kao biblijska pošast uoči smaka svijeta.

Stoga danas, kad vidimo sve te nežive političke face kako teturaju prema Središnjici, nekako nam Ivo Sanader odmah bude draži. Ako ništa drugo, barem je sav taj politički mrak svojedobno otjerao sa scene: križem, tamjanom, češnjakom. Nažalost, ne i glogovim kolcem.

Nije dovršio posao i zato sada Jadranka Kosor  ima priliku reanimirati sve te relikte Tuđmanova režima: Ljubu Ćesića Rojsa, Vesnu Škare Ožbolt, Ivana Aralicu, Zvonimira Šeparovića, Davora Domazeta Lošu, Dubravka Jelčića, pa čak i Zdravka Tomca.

Portabl Tuđman

A ne mora više ni tegliti onu Tuđmanovu bistu po stranačkim skupovima. Pronašla je jednog Tuđmana koji može sam hodati, zanemarena Franjina sina Miroslava.

Svi oni iz TV kalendara sada sele ravno u TV Dnevnik. U zemlji u kojoj i mrtvi glasaju, logično je da politički mrtvaci izlaze na izbore.

Što žele? Ono što želi svaki pravi Hrvat i svaki pravi zombi: spasiti HDZ na izborima. Kažu da imaju moralnu dužnost prema stranci, ali - a to je najbolji dio - i prema hrvatskoj demokraciji.

"Bio sam zabrinut činjenicom da u jednoj totalno ne fer političkoj utakmici HDZ očito gubi izbore.", izjavio je Miroslav Tuđman, čovjek kojeg je njegov pokojni otac svojedobno postavio za šefa tajne službe. "Istraga USKOK-a ozbiljno je uzdrmala stranku i prijeti teškim porazom od Kukuriku koalicije, što nije bilo dobro za HDZ, ali ni za hrvatsku demokraciju, jer bi izbori u svojoj svrsi bili nelegalni".

Iz Tuđmanovih usta...

Dakle, njegova stranka je ogrezla u kriminal i korupciju, pa joj stoga valja pomoći da što bolje prođe na izborima. I sve to u interesu hrvatske demokracije. E to doista zvuči kao nešto što bi izašlo iz usta jednog Tuđmana.

Ali ako su oni već žedni hrvatske demokracije, one kojoj su postojano pili krv punih deset godina, što je spopalo Jadranku Kosor da te krvopije istakne kao izborne adute? Vjerojatno mnogo toga.

U prvom redu, ona drugih aduta nema. pa je zato pompozno objavila koaliciju s Vesnom Škare Ožbolt. A to je na ljestvici očaja negdje oko točke ključanja.

Koji imidž više odgovara?

Nadalje, Kosor očito vjeruje kako HDZ-u u ovom trenutku više odgovara imidž nacionalističke, šovinističke, autoritarne, nazadnjačke i mračnjačke, nego lopovske i korumpirane stranke. Sanader je odbacio mračnjake, ali je prigrabio lovu. Ona je odbacila lovu, pa prigrabila mračnjake.

Pored toga, ona je uvjerena kako ta imena korenspodiraju s biračima desnice. Taj Rojs, pa Lošo, pa Aralica, pa sablasni Tuđman, pa čak i onaj avetinjski Tomac. Ili Zvonko Šeparović. Da Josip Boljkovac nije uhapšen, vjerojatno i on bi zauzeo svoje mjesto u tom panteonu. Ali on je u Remetincu s drugom frakcijom HDZ-a.

Legende o Štefu Lamzi i Ivanu Aralici

Ako je sposobna išta politički misliti, onda Kosor vjerojatno misli da će ta imena izvući opljačkane i prevarene birače desnice da ponovno daju glas stranci koju predvodi bivša članica CK SKH. I tko zna, možda je u pravu.

HDZ je u takvoj situaciji da njegove birače Aralica asocira na neka bolja vremena. Otprilike kao što frustrirani Dinamovi drukeri podno maksimirskog istoka raspredaju legende o Štefu Lamzi.

Ali čemu onda sve te priče o nekom novom HDZ-u? 

U paničnom čišćenju HDZ-a od Sanaderovih otisaka dugih prstiju, Kosor je uspjela počistiti i ono jedino dobro što je Sanader ostavio. Ona se zaklinjala u napredniji HDZ, ne u nazadniji. U mlađi HDZ, a ne stariji, u vitalniji, a ne truliji. U stranku budućnosti, a ne prošlosti.

U HDZ s ovoga, a ne s onoga svijeta.

Korak naprijed, dva natrag

No, očito je da HDZ danas više nema kamo nego nazad. Kad su prije deset godina krenuli prema naprijed, završili su u Remetincu.

Iz te perspektive stoga je doista, povijesno gledano, bolje da se vrate unatrag. Ne samo u baraku. Nego i u kriptu.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više