LOKALNI IZBORI

HDZ u prvom krugu uzeo manje županija nego prije četiri godine

Foto: Index

KAO i svaki put dosad, HDZ je na lokalnim izborima osvojio najveći broj županija i općina. 

Šef stranke Andrej Plenković je u svojoj sinoćnjoj izjavi proglasio pobjedu istaknuvši da je "HDZ još jednom pokazao da je najjača politička snaga u Hrvatskoj". 

Hoće li tako ostati i ubuduće? HDZ bi trebao brinuti negativan trend po pitanju osvojenih županija u prvom krugu jer on je - silazan.

Gledajući ukupan broj županija u kojima je osvajao najveći broj glasova u prvom krugu, to izgleda ovako: HDZ je 2009. godine u prvom krugu pobijedio u 13 županija, 2013. godine u 12 županija, 2017. godine u 13 županija, dok je sinoć ta brojka iznosila 12 županija.

Negativan trend osvojenih županija u prvom krugu

Gledajući po osvojenim županijama u prvom krugu te onim županijama u kojima se išlo u drugi krug, HDZ je u padu.

Sinoć je HDZ u prvom krugu uzeo svega četiri županije, sve slavonske, a vodeći je u njih još osam i pobjedu će tražiti u drugom krugu. 

Na prošlim lokalnim izborima 2017. godine, prvim Plenkovićevima, HDZ i partneri su u prvom krugu uzeli šest županija, a u još sedam su bili vodeći. 

Da stvar bude gora, od 2009. godine, otkad se šefovi lokalne samouprave biraju direktno, HDZ nikad nije imao manje osvojenih županija u prvom krugu.

Prije 12 godina Sanaderov HDZ u prvom krugu osvojio je sedam županija, a vodstvo je imao i u njih još šest. Četiri godine kasnije Karamarkov HDZ uzeo je sedam županija u prvom krugu i još pet u kojima je bio vodeći. 

 

Pročitajte više