HDZ-ov Luka Bebić: Dijaspora treba imati 20 zastupnika

Screenshot: N1

BIVŠI predsjednik sabora, HDZ-ov Luka Bebić, gostovao je na N1 televiziji i sjetio se 8. listopada 1991. godine.

"Na današnji dan 1991. godine smo po mraku prevezeni u zgradu Ine, gdje se održavala sjednica sabora budući da su dan ranije raketirani Banski dvori i da su 7. listopada prošla tri mjeseca moratorija koje su nam odredili za proglašenje neovisnosti. Posljedice raketiranja Banskih dvora su bile kakve su bile i mi smo morali održati sjednicu sabora i donijeti odgovarajuće odluke jer nas više nije obvezivala međunarodna obveza u smislu produženja ili odgađanja proglašenja nezavisnosti", sjetio se Bebić.

No, Bebić je komentirao i aktualne političke događaje. Smatra da je Plenkovićeva vlada napravila neke dobre poteze.

"Ova vlada je donijela neke dobre odluke, krenuli smo brže u gospodarskom smislu, rješavamo pitanje nezaposlenosti, imamo dobre turističke rezultate... Međutim, možda bi moglo i bolje kada bi se pravovaljano i odlučno donosile neke odluke", rekao je.

Sviđa mu se ideja velike koalicija

Bebić zaziva i veliku koaliciju kojom bi se, kako kaže, okončao Drugi svjetski rat.

"Premijer je imao nekoliko primjera kada je donio prave odluke, no ima i situacija kada se one sporo odnose. Oko bitnih stvari smatram da možemo stvoriti konsenzus. No mislim da nije samo potrebna i moguća velika koalicija o kojoj se govori i koja bi završila 2. svjetski rat, nego se može postići konsenzus oko bitnih stvari, i s lijeve i s desne strane, a to su pitanje obrane, nacionalne sigurnosti, vanjske politike, zdravstva, školstva. Oko tih bitnih stvari može se postići konsenzus. I ne treba svaku stvar koju netko drugi predloži eliminirati zato što je on to predložio ili prihvatiti zato što sam ja to predložio", kaže.

Smatra da pretjerano desničarenje nije dobro za stranku ni za Hrvatsku a, kako kaže, to je znao i Tuđman.

"Predsjednik Tuđman je uvijek nastojao održavati uravnoteženu situaciju u stranci. On je govorio da treba u programu stranke obuhvatiti ono što su zastupali Radić, Hebrang i Starčević. HDZ je sastavljen od vrlo, ne bih rekao heterogenih sastavnica, ali jako široko. Normalno je očekivati da u velikoj stranci postoji i centar i lijevo i desno krilo. No, Tuđman nikada nije dozvoljavao ekstreme. Kada bi se HDZ previše oslonio na krajnju desnicu, pao bi mu rejting u biračkom tijelu. Nikad ekstremi neće moći stvoriti većinu. Desni centar koji predstavlja HDZ treba se odmicati prema centru", kaže Bebić.

Kaže da dijaspora treba imati 20 zastupnika u saboru

Bebić smatra da bi zastupnici iz dijaspore trebali imati 20 zastupnika u saboru.

"Jedno od bitnih pitanja za budućnost Hrvatske je pitanje izbornog sustava. Ne može 800 tisuća Hrvata, državljana Hrvatske, predstavljati tri zastupnika u saboru. Svi državljani Hrvatske imaju pravo birati sabor i predsjednika Republike. Ako ti ljudi koji imaju hrvatsko državljanstvo imaju samo tri zastupnika u saboru, uključujući one iz BiH i cijelog svijeta, to nije u redu. Nemam ništa protiv da manjine imaju ono što imaju. No, nije pošteno i ne može dovesti do nečeg dobrog da 700 ili 800 tisuća građana koji imaju državljanstvo imaju tri zastupnika u saboru. Ne možemo isključiti toliko ogromno biračko tijelo iz političkog života Hrvatske. Ako jedna od 10 izbornih jedinica ima oko 300 ili 400 tisuća birača i daje 14 zastupnika, onda najmanje toliko ili možda i 20 trebaju imati hrvatski državljani van Hrvatske. Pritom ne treba ništa dirati u prava manjina", kaže Bebić.

Pročitajte više