HDZ-ovac varao pri glasanju u Saboru

HDZ-ov saborski zastupnik Rade Ivas danas je iz Vodica priopćio da je u četvrtak, u saborskom glasovanju, ipak jednom pritisnuo tipku za glasovanje HSLS-ovca Ivana Čehoka.

"Kao čovjek odgojen u kršćanskom duhu ne mogu to prešutjeti", priopćio je danas Ivas medijima, tvrdeći da u tom trenutku nije mislio na nikakve posljedice.

"Vidjevši da je Čehokov ključić za glasovanje uključen, a znajući da bi Čehok glasovao, jednostavno sam pritisnuo dugme", priznao je Ivas reagirajući na pisanje medija o glasovanju u Saboru.

Mediji su, pak, prenijeli tvrdnju SDSS-ovca Milorada Pupovca da se Čehokovim ključićem poslužio Ivo Lončar (NZ), što je prozvani odlučno demantirao i stvar prebacio na Ivasa koji je jučer sa sebe odbacio sve sumnje.

Danas je, ipak, priznao da je jednom okrenuo Čehokov ključić, dodajući pritom da "odgovorno tvrdi da ne može ni potvrditi, niti osporiti Pupovčevu tvrdnju da je Lončar glasovao umjesto Čehoka".

Lončar, pak, danas nije htio komentirati Ivasove navode, najavio je samo da će u ponedjeljak održati konferenciju za novinare.

No, priča oko saborskog glasovanja ne stišava se ni dva dana nakon što je Hrvatski sabor formalno zaključio radnu sezonu.

Nova je dvojba je li Sabor u četvrtak imao potrebnu većinu kada je sa 75 glasovao dao vjerodostojno tumačenje izmjena Kaznenog zakona.

Iz oporbe tvrde da to nije dovoljna većina, da je Kazneni zakon organski, dakle zakon koji se izglasava s natpolovičnom većinom glasova (77), te da slijedom toga ista većina treba i za davanje vjerodostojnog tumačenja.

Drugačijeg je mišljenja predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković (HDZ).

Tumačenje organskog zakona je samo tumačenje, odnosno za njega ne treba glasova kao za sam zakon, kaže Bošnjaković i dodaje da je 75 glasova bilo dovoljno za izglasavanje tumačenja.

Prema dostupnim informacijama, nije isključeno da se neki oporbeni zastupnici obrate Ustavnom sudu i zatraže pomoć.

Pročitajte više