HDZ-ovci pred novinare izišli s "dokazima" o prisluškivanju

PREDSJEDNIK Kluba HDZ-a Vladimir Šeks i glasnogovornik te stranke Ratko Maček prikazali su danas novinarima video-zapis demontaže prislušnih uređaja s dvaju utičnica, koji je, kako tvrde, snimljen u HDZ-ovim klupskim prostorijama u Saboru, prije nekoliko dana.

Šeks je pokazao i "bubu" - uređaj za prisluškivanje, koji je navodno istovjetan onome nađenom u prostorijama HDZ-a, a koji je, tvrdi, uništen pri demontaži.

Na pitanje zašto HDZ dokaze nije iznio ranije, odgovorio je kako je predsjednik stranke Ivo Sanader u javnost izišao tek kad se "ta djelatnost razmahala", odnosno kad su i u drugim prostorijama otkrili prislušne uređaje i kad su ih zastupnici drugih oporbenih stranaka upozorili da su vidjeli transkripte s vrpci na koje su tajno snimani njihovi razgovori.

Prislušne uređaje u vlastitim klupskim prostorijama HDZ-ovci su, po Šeksovim riječima, pronašli nakon upozorenja iz saborskih službi da ih se prisluškuje.

Kazao je kako su se prvi dokazi prisluškivanja pojavili nakon jednog od sastanaka šefova četiriju oporbenih stranaka (HDZ, HSLS, HSP i DC), kad su primijetili da vladajući barataju podacima s tog sastanka.

Nakon toga su, kaže, postavili zamku i organizirali još jedan sastanak, a po tome tko je reagirao na informacije iznesene na tom sastanku shvatili su tko je prisluškivanje naručio ili naložio.

Primijetivši na video-zapisu serijski broj jedne od utičnica na koju je navodno postavljen prislušni uređaj, novinari su od Mačeka zatražili da vide utičnice. On im to, isprva nije dopustio, a potom ih je pustio u prostoriju u kojoj su navodno snimljene utičnice, ali pod uvjetom da se utičnice ne snimaju.

S HDZ-ovcima je u klupskim prostorijama ostalo dvoje upornih novinara, kojima je, kako su poslije ostalim kolegama rekli dopušteno da se približe utičnicama.

Po izjavama tih novinara, jedna od utičnica je obilježena brojem kao i ona na video-zapisu.

Orčić: O HDZ-ovu dokazu o prisluškivanju u petak

Tajnica Hrvatskog sabora Danica Orčić izjavila je kako su je saborski električari izvijestili da utičnice sa serijskim brojem, kakav je prikazan u HDZ-ovu videozapisu, u Saboru ne postoje, no kad se zajedno s novinarima uvjerila da je jedna takva utičnica doista u HDZ-ovim klupskim prostorijama, izjavila je kako će se o svemu podrobnije raspitati sutra.

"Utičnicu" kakvu su vidjeli u Klubu HDZ-a novinari su poslije našli i u novinarskoj sobi, pa su za objašnjenje zamolili HSP-ovca Tončija Tadića, pretpostavljajući da bi Tadić, kao nuklearni fizičar, o elektrici morao znati nešto više od njih.

Tadić je objasnio da je riječ o negdašnjim termostatima za klimatske uređaje, no da oni više nisu u uporabi jer novi klimatski uređaji termostate imaju u sebi.

Prislušni uređaj u takav bi se "napušteni" termostat mogao ugraditi ako je termostat još pod naponom, objasnio je Tadić.

Kako je riječ o niskom naponu, koji se ne bi mogao izmjeriti ispitivačem, tzv. "probirštiftom", a nitko od nazočnih pri ruci nije imao klasičan ampermetar, danas nije bilo moguće utvrditi jesu li termostati pogodni za prisluškivanje, pa će se za nastavak "špijunske priče" morati čekati do sutra.

Pročitajte više