IMAMO FOTKE Šeks uhvaćen s vlasnikom PPD-a, firme zbog koje je lani u HDZ-u izbila ogromna afera

Foto: Index

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks danas je kod Macole viđen u zanimljivom društvu. On je u poznatom restoranu na pola puta od Zagreba do mora ili obratno sjedio u društvu Pavla Vujnovca, vlasnikom Prvog plinarskog društva (PPD-a).

O čemu su razgovarali, nije nam poznato. To smo željeli pitati Vladimira Šeksa, ali on nam je kratko rekao da nije bio u mogućnosti razgovarati. Pokušali smo nešto saznati i od PPD-a, ali nam je rečeno da svoje upite pošaljemo mailom.

No, na naš upit odgovorili su prilično brzo.

"Radilo se o slučajnom susretu na odmorištu na autoputu, a ne o sastanku", odgovorili su nam iz PPD-a.

>> Prvo plinarsko društvo: Od anonimne tvrtke iz Vukovara do 3,8 milijardi kuna prihoda

Uvoznik plina koji je HDZ-u posuđivao ogromne novce

PPD je najveći uvoznik prirodnog plina u Hrvatskoj, a u kontekstu HDZ-a se ova firma spominjala prošle godine. Naime, radi ove firme je izbila prava afera u HDZ-u kad se otkrilo da je stranka posudila novac od spomenute tvrtke.

U izvješću koje je Hina dobila na uvid početkom srpnja prošle godine spominju se kratkoročne pozajmice od Prvog plinarskog društva (PPD), kod kojega su se 11. lipnja 2014. zadužili za 3 milijuna kuna, uz kamatu od 7,5 posto i rok otplate do 31. prosinca iste godine. Naknadno je aneksima rok otplate pomican pet puta, posljednji puta na 30. lipnja prošle godine.

U listopadu 2014., HDZ je uzeo još jednu pozajmicu od PPD-a, uz jednaku kamatnu stopu, u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Ta je pozajmica trebala biti vraćena do 31. prosinca iste godine, no rok je aneksom pomaknut do 30. ožujka 2015., a u izvješću se navodi da je pozajmica vraćena u dva navrata, i to 23. prosinca 2014. milijun i 27. veljače 2015. 800.000 kuna


Kod PPD-a stranka se još jednom zadužila 7. srpnja 2015., u iznosu od 2 milijuna kuna i uz kamatu od 7,5 posto, s rokom otplate do 30. rujna iste godine. Rok je dva puta pomican, a zadnji datum na koji je HDZ trebao vratiti tu pozajmicu također je do 30. lipnja prošle godine.



Vujnovac tada u medijima govorio da mu HDZ nije vratio cijeli dug

Vlasnik PPD-a početkom srpnja prošle godine medijima je potvrdio da mu stranka još nije vratila dug u iznosu 4,2 milijuna kuna te da je pisanim putem HDZ-u poslao požurnicu. Upravo je od tu krenula afera jer se otkrilo da HDZ duguje značajan novac privatnoj firmi.

Krajem mandata Tihomira Oreškovića, za vrijeme tehničke vlade, donesena je odluka o proglašenju projekta "Autokamp Punta nova - Eko Kamp Nove" strateškim investicijskim projektom RH. Vlasnik tvrtke Nova Camping, koja je investitor ovog projekta, je također Pavao Vujnovac.

Ovaj susret je zanimljiv upravo zbog njihovih raniji poslova i nesuglasica. Baš je slučaj pozajmica bila jedna od prvih stvari koja je u HDZ-u dočekala Andreja Plenkovića.

 

Pročitajte više