Helena Sablić Tomić: "Pristajanje" krije obrnutu tezu

Profesorica osječkoga Filozofskog fakulteta Helena Sablić Tomić smatra da novi roman suvremenoga hrvatskog klasika "Pristajanje" krije obrnutu tezu od one naznačene njegovim naslovom.

"Pristajanje" je, kako kaže u osvrtu u današnjem "Vjesniku", literarizirana Novakova autobigrafija, roman visoke stilske razine teksta, koji usavršenošću izraza i u isto vrijeme jednostavnošću napisane istine, šokira, zavodi i zadivljuje čitatelje.

Po njezinu tumačenju romana, različitu od dosadašnjeg, Novak i tim svojim romanom slijedi osobnu strategiju "obračunavanja", prepoznatu ne samo u njegovim romanima već i knjizi razgovora "Digresije".

"Kroz nju on vrlo lucidno kritizira aktualnu društvenu stvarnost. I ovoga puta Novak nije blag u komentarima novopridošlih političara, prekonoćnih moćnih gospodarstvenika, ironičan je prema zanosu novim herojima, ciničan je spram medijskog zaluđivanja nacije koju se 'sramno bruka na televizijski očigled izvlačeći iz cilindra drek umjesto zeca'. Uvodnom metaforom kaveza kao simbolom potpuno ograničene slobode, autor naglašava nemoć preživljavanja u duhovnom zatvoru u kojem se našlo novo društvo/država, 'predivna usidjelica hrvatska domovina'", piše Helena Sablić Tomić. Napominje kako upravo u posljednjoj rečenici pripovjedač ne pristaje na utapanje u bezgraničan i neomeđen prostor, ne pristaje rješenje/izlaz naći negdje drugdje na pučini.

"Nije lako ljubiti ni ovu predivnu usidjelicu svoju hrvatsku domovinu; toliki bludnici i kurviši o njoj govore intimno, toliki je zločinci hoće milovati i braniti, sebičnjaci i pohlepnici je svojataju, licemjeri joj prisežu, bezdušnici opjevavaju, džepari i pljačkaši hvale njezina bogatstva...Što je ona mogla postati u tom društvu tako obožavana?", pita Novak u svojem novom romanu koji je dovršio 2004.

Naklada "Ljevak" objavila je u početku ožujka roman Slobodana Novaka "Pristajanje" (163 str.), gotovo tri desetljeća nakon njegova zadnjeg romana. U međuvremenu je objavio "Digresije" (2001.) i "Protimbe" (2004.), u kojima kritički analizira hrvatski kulturni i politički život druge polovice protekla stoljeća.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više