HEP: Zbog radova na TS Ernestinovo mogući poremećaji u opskrbi u Slavoniji

HRVATSKA elektroprivreda (HEP) izvijestila je danas da će, zbog radova na trafostanici (TS) Ernestinovo i dalekovoda Tumbri-Ernestinovo, biti smanjena sigurnost napajanja potrošača električne energije na širem području Slavonije, te su mogući poremaćaji i kraći prekidi u opskrbi električnom energijom.

Danas su, naime, počeli pripremni radovi na visokonaponskoj mreži na području Slavonije za stavljanje u pogon 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda TS Tumbri (kod Zagreba) - TS Ernestinovo (kod Osijeka) i TS Ernestinovo.

Zbog toga su mogući poremećaji i kraći prekidi u opskrbi električnom energijom, a potrošači bi mogli imati problema u opskrbi do 10. listopada, do kada treba završiti ova faza radova, ističu iz HEP-a, poručujući kako će nastojati takve događaje svesti na najmanju moguću mjeru.

Trafostanica Ernestinovo u Domovinskom je ratu potpuno uništena i opljačkana, a pojedine dionice 400 kV dalekovoda Tumbri-Ernestinovo znatno oštećene i minirane. Obnova trafostanice i dalekovoda počela je u ožujku prošle godine, a radovi bi trebali završiti početkom studenoga.

U obnovu TS Ernestinovo ulaže se oko 195 milijuna kuna, a u obnovu dalekovodne mreže iz programa Ernestinovo 186 milijuna kuna. Uz taj projekt, HEP je u ožujku prošle godine započeo i radove na izgradnji trafostanice Žerjavinec (kod Zagreba) u što ulaže 186 milijuna kuna, a završetak se radova također očekuje početkom studenoga.

Pročitajte više