Hercegovina poput Saudijske Arabije leži na nafti?

STRUČNJACI British Petroleuma i tvrtke Amoco došli su do zaključka kako je prostor od Glamoča, Livanjskog polja, Nevesinja do Neuma prema Crnoj Gori područje s najvećim zalihama nafte u Europi.

Prema njihovim procjenama, na dubini od 4 do 6 tisuća metara leži oko 500 milijuna tona nafte. Zbog toga se angažirala i sarajevska tvrtka Energoinvest koja želi ponovno oživjeti istraživanje naftnih polja BIH koja su prije rata obavljali u suradnji sa SAD-om.

"Prvi bareli nafte iz BiH bi se trebali izvući u roku od 15 godina, i to pod uvjetom da domaće vlasti budu imale sluha za takav projekt", kazao je za Pincom dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli dr. Abdulah Bašić. Prisjetio se tako još jednog istraživanja British Petroleuma u sjevernoj Bosni, oko Posavine gdje je nekad bilo Panonsko more. Tamo su zaključili da ima manje nafte nego u Hercegovini, međutim, ipak se radilo o procjeni da na tom području leži oko 50 milijuna tona nafte.

"Budući da su Rusi vlasnici Rafinerije Bosanski Brod naftno istraživanje će provesti sigurno ruski stručnjaci", smatra Bašić. Tako bi u skoroj budućnosti, odnosno nakon obnove rafinerije, Bosna i Hercegovina mogla godišnje prerađivati oko 4 milijuna tona nafte.

J.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više