Hezbolahov lider Nasralah pristao na prekid vatre, ali i dalje "ostaje u ratu"

LIDER militantne islamističke skupine Hezbolah Hassan Nasrallah, rekao je u subotu da pristaje na mirovnu rezoluciju UN-a koja bi trebala osigurati trenutan prekid vatre u najnovijem izraelsko-libanonskom sukobu.

Nasrallah se međutim okomio na od UN-ovog Vijeće sigurnosti odobrenu rezoluciju karakterizirajući je kao "proizraelsku", jer njome židovska bliskoistočna zemlja nije prozvana kao odgovorna za masakre i ratne zločine počinjenje tijekom jednomjesečnog rata.

U današnjem televizijskom obraćanju libanonskim građanima, Hezbolahov lider je rekao da je prioritet zaustavljanje nasilja, ali je naglasio kako se "još uvijek nalazimo u ratu", te da njegova skupina ima pravo oduprijeti se Izraelu.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je libanonski premijer također podupro rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je jednoglasno donesena u petak navečer u New Yorku.

U Beirutu se očekuje sjednica libanonske vlade koja bi trebala donijeti i službenu odluku o rezoluciji za okončanje sukoba.

Obzirom da je subota u Izraelu neradni dan, državni kabinet trebao bi u nedjelju odlučiti hoće li prihvatiti rezoluciju UN-a.

I.K.

Pročitajte više