HGSS objavio snimku spašavanja čovjeka iz poplave: "Ne ulazite u vodu"

Screenshot: HGSS

U VEĆEM dijelu zemlje vodostaji rastu, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su sinoć Hrvatske vode. U Hrvatskoj Kostajnici na rijeci Uni na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Maksimum bi mogao biti večeras

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je snimku spašavanja čovjeka koji je zaglavio u poplavi dok je pokušao odglaviti stablo. 

"Najgora stvar koju možete napraviti u uvjetima bujičnih poplava je ući u vodu. Ovakve situacije su bez pretjerivanja izuzetno pogibeljne. Molim Vas da ne pokušavate ništa slično", napisali su iz HGSS-a.

 

Oboren povijesni maksimum

Rijeka Mrežnica na mjernoj stanici Juzbašići danas je oborila svoj dosadašnji povijesni maksimum i preskočila dosadašnji rekordni vodostaj od 340 centimetara, piše Radio Mrežnica.

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm. 

"Poplavljeni su podrumi kuća i prizemni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara", kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Na terenu je oko petnaest vatrogasaca, pripremljeni su nasipi, a voda će se iz kuća uklanjati vodenom pumpom ako za to bude potrebe, s obzirom na to da se za sada radi samo o plitkoj vodi koja se sada ne može ispumpati. 

Pročitajte više