Sjever BiH pogodile poplave, ugrožene stotine kuća

Sjever BiH pogodile poplave, ugrožene stotine kuća
Screenshot: YouTube

STOTINE stambenih i gospodarskih objekata poplavljeno je uz riječne tokove na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padalina koje su to područje pogodile u noći između nedjelje i ponedjeljka, izvijestile su lokalne službe civilne zaštite.

Poplavljeno oko 200 kuća

Najviše štete do danas ujutro registrirano je na području Prijedora, gdje su se izlile rijeke Miloševica i Puharska. Iz općinskog stožera za izvanredna stanja potvrdili su kako je poplavljeno oko dvije stotine kuća, a voda je presjekla i ceste koje povezuju naselja što gravitiraju ovim rijekama.

Na cijelom području Prijedora proglašen je prvi stupanj zaštite od poplava. Gasitelji i pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništva i postavljanja dodatnih zapreka poput vreća s pijeskom.

Takvo stanje još najmanje dva dana

Otežan je promet cestom koja Prijedor povezuje s Bosanskim Novim, gdje su vodene bujice prouzročile odrone koje cestarske ekipe pokušavaju sanirati. U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata.

Sve službe za zaštitu i spašavanje u BiH stavljene su u stanje pripravnosti potkraj prošlog tjedna zbog najava obilnih kišnih padalina.

Meteorolozi prognoziraju kako će takvo stanje potrajati najmanje do 16. svibnja, a do tada je u zemlji na snazi tzv. narančasto upozorenje za opasne vremenske prilike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara