HHO: Neprimjerene reakcije na anketu Sindikata novinara jer podaci nisu potpuni

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) neprimjerenima smatra reakcije tjednika "Feral Tribune" i "Globus" na anketu Sindikata novinara Hrvatske (SNH), jer tvrdi da podaci iz ankete objavljeni u tisku nisu potpuni i ne daju vjeran odraz stanja u redakcijama.

Vijeće za medije HHO-a u današnjem priopćenju tvrdi da istraživanje SNH-a, na koje se pozivao novinar "Slobodne Dalmacije" kada je sredinom siječnja napisao članak o rezultatima ankete, nije bilo ni približno dovršeno.

"Izvršni odbor SNH informiran je tek o prvim statističkim podacima, koji tek zahtijevaju stručnu obradu. Autor članka se na neutvrđen način domogao te sirove građe i sam je interpretirao, tako da članak nije ni autentičan prikaz rezultata istraživanja niti, kako se u tekstu tvrdi, vjerni odraz stanja u redakcijama", kažu u HHO-u. Stoga, tvrde, odgovornost za takav članak snose isključivo autor i njegova redakcija.

U HHO-u izražavaju zabrinutost zbog, kako kažu, žestokog i neprimjerenog reagiranja "Ferala", koji je najavio tužbu protiv SNH, te "Globusa" koji je zatražio javnu ispriku.

"Čudi fokusiranje kritike iz tih redakcija na Sindikat novinara, kao i negativan odnos spram same ideje da se istražuje stanje profesionalnih i sindikalnih sloboda u redakcijama", stoji u priopćenju.

Ističući kako je područje materijalnog i profesionalnog položaja novinara u redakcijama pitanje koje je neopravdano i opasno zapostavljeno, u HHO-u napominju da "redakcijsku demokraciju" promovira i štiti i novi Zakon o medijima, Vijeće Europe te Međunarodna federacija novinara u svojim dokumentima.

"Vijeće za medije HHO-a, bez želje da arbitrira u konkretnom sporu, smatra kako su i nakladnici pozvani da u interesu novinara, branše, ali i u vlastitom interesu aktivno i djelotvorno doprinesu njegovom razrješavanju pa su polemike poput ove u tom kontekstu više nego neproduktivne", kaže se u priopćenju.

Iz članka "Slobodne Dalmacije", koji se poziva na anketu SNH, proizlazi da se u "Feral Tribuneu" i "Globusu" oko 80 posto novinara osjeća neslobodnima u svojem radu.

Pročitajte više