HHO: VRIJEME ZA POČETAK RAZGOVORA ZA IZMJENU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Inicijativa Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) da potakne razgovore o izmjeni izbornog zakonodavstva danas nije uspjela zbog slabog odziva stručnjaka, predstavnika političkih stranaka i nevladinih organizacija pozvanih na okrugli stol "Nedostaci izbornog zakona".

Pozivi za okrugli stol " Nedostaci izbornog zakona. Iskustava proteklih izbora" u organizaciji HHO i uz potporu zaklade njemačkih zelenih stranaka Heinrich Boll Stiftung poslani su na četrdesetak adresa, ali se sve uglavnom svelo na razgovor između predsjednika HHO-a Žarka Puhovskog i profesora sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivan Šibera.

Obojica su se složili da je prva osmina proteka sadašnjeg mandata Hrvatskog sabora dobro vrijeme za početak neutralne i stručne rasprave o izmjeni izbornog zakonodavstva koja ne bi bila pod pritiskom kalkulacija o uspjehu na izborima.

Puhovski smatra da je jedna od najvećih nepravdi sadašnjeg razmjernog izbornog sustava i podjele na deset izbornih jedinica nejednaka predstavljenost birača zbog velikih razlika u broju birača u izbornim jedinicama. Time su, tvrdi, povrijeđena i ljudska prava jer je Ustavom zajamčena jednakost građana u izborima.

Zbog toga, ali i zbog disproporcije u podjeli mandata predlaže uvođenje mješovitog, razmjernog i većinskog izbornog sustava. Na taj način građani bi imali dva glasa pa bi se riješilo i pitanje glasovanja pripadnika nacionalnih manjina koji bi mogli glasovati politički i za svog predstavnika.

Šiber se zalaže za razmjerni sustav s Hrvatskom kao jednom izbornom jedinicom i sniženjem izbornog praga sa sadašnjih pet na tri posto, ne odbacuje ni mješoviti, a smatra da bi za uvođenje većinskog sustava trebalo dostići viši stupanj političke kulture.

Govoreći o neovisnim listama Puhovski je rekao da je na prošlim izborima njih osamnaest osvojilo zanemariv izborni rezultat. Izbori su pokazali da se u Sabor može ući samo sa stranačkih lista, pa stoga, dodao je, njihovu ulogu ne treba podcjenjivati.

Stoga, rekao je, zabrinula me najava da će se sadašnji predsjednik Republike na idućim predsjedničkim izborima kandidirati uz podršku građana, a ne stranaka. To je, ocijenio je Puhovski "pokušaj izlaska iz višestranačja".

Šiber se zauzeo za zabranu predizbornih koalicija, kako u parlament ne bi ušle stranke koje same ne bi prešle prag jer ne uživaju podršku birača.

Puhovski, između ostalog, predlaže i osnivanje stalnog Državnog izbornog povjerenstva kojeg bi činili stručnjaci za izbornu problematiku jer sadašnje u kojem su suci, po njegovom mišljenu, nije sposobno stručno provesti i nadzirati izbore.

(Hina) xggrb ysšh

Pročitajte više