HHO zbog policijskog premlaćivanja maloljetnika traži Tomuradovu odgovornost

HRVATSKI HELSINŠKI ODBOR za ljudska prava je zbog slučaja o navodnom brutalnom premlaćivanju maloljetnika od strane interventnih policajaca danas od ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića zatražio hitno očitovanje.

Traži se i Rončevićevo očitovanje o odgovornosti načelnika zagrebačke policije Marijana Tomurada koji je to navodno pokušao zataškati što smatraju krajnje neprofesionalnim i neetičnim.

HHO tražio Tomuradovu smjenu i zbog uloge u slučaju Pukanić

HHO je također tražio Tomuradovu smjenu zbog neprofesionalne uloge u slučaju Mirjane Pukanić, a Rončeviću su poslali pismo s tim zahtjevom još sredinom prošlog mjeseca, dok im on još nije odgovorio.

Dodaju da će, ako odgovor ne stigne u roku od 48 sati, "biti prisiljeni obratiti se premijeru Ivi Sanaderu".

"Interventna policija ga pretukla, temeljna mu nije htjela pružiti pomoć"

Inače, pritužbu na policijsko postupanje je podnio otac pretučenog 16-godišnjaka. Maloljetniku su navodno 26. travnja oko 3 sata, u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu, interventni policajci zadali višestruki prijelom na lijevoj ruci.

Za uporabom sredstava prisile nije bilo potrebe jer je maloljetnik na poziv policajaca stao i digao ruke u zrak, tvrde u HHO-u.

"Spotaknuo se i pao na rubnik"

Osim toga, nastavljaju u HHO-u, policajci koji su ga vodili u postaju mu nisu pružili prvu pomoć, uvjeravavši ga kako je je ozljeda nastala jer se spotaknuo i udario u rubnik, čime su prekršili Pravilnik o načinu policijskog postupanja.

Njegov otac još otkriva kako je u VII policijskoj postaji Trešnjevka, gdje mu je doveden sin, podnio prijavu protiv policajaca, nakon čega su obojica zadržana.

Tada se, tvrdi otac, pojavio i načelnik policije Marijan Tomurad te ga pokušao nagovoriti da odustane od prijave, uvjeravajući ga da mu je sin povrede najvjerojatnije zadobio u noćnoj tučnjavi na Jarunu.

A.P.
Foto: MUP

Pročitajte više