"Histrioni" u petak, 25. srpnja premijerno igraju predstavu "Na sveta tri Krala"

NAJIGRANIJU Shakespeareovu komediju "Na Sveta Tri krala" ili "Kak očete" u petak, 25. srpnja premijerno će na velikoj sceni na Opatovini odigrati glumačka družina "Histrioni" u okviru ovogodišnjeg osamnaestog zagrebačkog Histrionskog ljeta.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinstvo ravnatelj "Histriona" Zlatko Vitez rekavši kako je riječ o predstavi koju režira Vladimir Gerić i to na zagrebačkom kajkavskom dijalektu.

Gerić je istaknuo kako je po mnogim sudovima to jedan od najboljih Shakespeareovih igrokaza.

Kako bi to potvrdio podsjetio je da je ta predstava prije 30-ak godina u "Gavelli" odigrana više od 200-tinjak puta, a u svijetu se za ulogu u toj predstavi "otimao" i sam Lawrence Olivier.

Govoreći o sadržaju komedije, Gerić je, uz ostalo, napomenuo kako je svaka osoba u predstavi u potrazi za svojim vlastitim "ja", kako se sve događa na blagdan Sveta Tri kralja kada je u Engleskoj tradicionalno sve dopušteno i kada je svijet okrenut naglavačke, kako se sve svima oprašta, a ne nedostaje ni zaljubljivanja niti drugih "zafrkancija".

Asistent redatelja i glumac Vid Balog istaknuo je kako je za zagrebačku histrionsku premijeru redatelj Gerić i samu radnju smjestio u Zagreb i njegovu okolinu.

Ravnatelj Vitez kazao je kako je Gerić tom predstavom nastavio oživljavanje kajkavskog jezika kao književnoga na opće veselje zagrebačke publike, te je ocijenio i kako je to ovogodišnja velika premijera Histrionskog ljeta.

Predstavu će odigrati: Adam Končić, Ivan Glowatzky, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Vid Balog, Vlado Kovačić, Anđelko Petric, Ines Bojanić, Slavko Brankov, Dražen Čuček, Maja Petrin, Nataša Dorčić, Daria Knez, Zvonimir Zoričić i neki od članova folklornog ansambla "Lado".

Pročitajte više