HITNA SJEDNICA VLADE SRBIJE POSVEĆENA INCIDENTIMA NA KOSOVU

U Beogradu je u srijedu poslijepodne započela hitna izvanredna sjednica Vlade Srbije, povodom najnovijih incidenata na Kosovu, u kojima je poginulo više Srba i Albanaca.

Sjednici, osim članova Vlade, prisustvuju ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić, njegov zamjenik Vukašin Maraš, ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović, načelnik Generalštaba Vojske SCG Branko Krga, direktor Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Rade Bulatović, te šef Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica, kako je priopćeno iz vladinog Ureda za suradnju s medijima, u srijedu je razgovarao sa šefom UNMIK-a Harrijem Holkerijem o najnovijim neredima na Kosovu, te "zatražio od njega efikasno djelovanje međunarodnih snaga sigurnosti i hitno zaustavljanje nasilja nad Srbima".

Neposredno prije izvanredne sjednice Vlade Srbije, održana je zajednička sjednica Odbora za sigurnost i Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, koji su od srbijanske vlade zatražili da "poduzme sve potrebne mjere za zaštitu Srba na Kosovu i da intenzivira međunarodne aktivnosti na tom planu", a predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković precizirao je da te mjere podrazumijevaju "podizanje borbene gotovosti na administrativnoj granici s Kosovom" i intenziviranu međunarodnu aktivnost.

Komandant Žandarmerije Goran Radosavljević izjavio je u srijedu Radiju B92 da su Žandarmerija i MUP "na maksimum" podigli nivo borbene gotovosti uz administrativnu granicu s Kosovom, te ocijenio da "trenutno nema opasnosti da se terorizam prelije sa Kosova u Srbiju".

Ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović sazvao je za srijedu navečer hitan sastanak s veleposlanicima zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti i Kontakt-skupine, na koji je pozvan i predstavnik UN-a u Beogradu, kako bi ih obavijestio o zaključcima skupštinskih odbora, te o zaključcima Vlade Srbije sa sjednice koja je u tijeku.

(Hina) xtta ysd

Pročitajte više