HKZ 2005. proglasio Kranjčevićevom i Tadijanovićevom godinom

RAVNATELJ Hrvatske kulturne zaklade (HKZ) Stjepan Šešelj proglasio je danas na prigodnom skupu u prostorijama Zaklade godinu 2005. godinom hrvatskih pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i Dragutina Tadijanovića.

Šešelj je u ime HKZ-a pozvao sve kulturne, prosvjetne, vjerske i druge ustanove da se pridruže obilježavanju obljetnica tih hrvatskih pjesnika.

Na skupu je bio i pjesnik Dragutin Tadijanović, koji je rekao da je godine 1948. iz Sarajeva u Zagreb uspio donijeti brončani odljev Kranjčevićeva portreta što ga je načinio Ivan Meštrović.

O Kranjčevićevoj ulozi u hrvatskome pjesništvu tom je prigodom govorio je književni kritičar Božidar Petrač. Ocijenio je da je Kranjčević "najveći hrvatski pjesnik 19. stoljeća".

"Kranjčevićeva poezija u cijelosti zaokružuje dotadašnja poetska traženja i njihova je osmišljena sinteza", rekao je Petrač, dodajući kako je ona ujedno i veličanstvena uvertira u novo razdoblje.

Kranjčević je u nas prvi veličanstveno opjevao ljudsko stvaralaštvo u duhu kršćanskoga bratstva, napomenuo je Petrač i dodao kako je obzor njegove socijalne lirike najvećim dijelom određen i prožet novozavjetnim kontekstom i enciklikom pape Lava XIII.

Tadijanović nije samo Nestor hrvatske književnosti, on je svojim životom i djelom danas uistinu živa legenda hrvatskoga pjesništva, istaknuo je akademik Dubravko Jelčić.

Tadijanović je sve svoje atribute zaslužio lirskom čistoćom svojih motiva i virtuoznom strukturom svojih pjesama, napomenuo je akademik Jelčić. Dodao je kako Tadijanović u 100. godini proživljava svoju drugu pjesničku mladost.

Godine 2005. navršava se 140. obljetnica rođenja hrvatskoga pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića (1865.-1908.) i 100. rođendan pjesnika Dragutina Tadijanovića.

Godina 2004. bila je posvećena književnicima fra Andriji Kačiću Miošiću i Ivani Brlić Mažuranić.



(Hina) xmk yln

Pročitajte više