"Hladni mir između Srba i Hrvata potopljen u bazenu"

TALIJANSKI list "Corriere della Sera" piše o odnosima između Hrvatske i Srbije i Crne Gore poslije nereda koji su izazvali hrvatski navijači na vaterpolo utakmici dviju reprezentacija, te nereda koji su nakon toga izbili u Beogradu i Novom Sadu.

Pod naslovom "Hladni mir između Srba i Hrvata potopljen u bazenu", talijanski list piše o neredima u Kranju, napadu na zgradu hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, odgodi posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule Crnoj Gori, izjavi hrvatskog predsjednika Stipe Mesića o greškama slovenske organizacije finalne vaterpolo utakmice za prvaka Europe, skakanju srbijanskog šefa diplomacije Gorana Svilanovića u bazen, te prosvjednoj noti hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

"Vaterpolo kao nastavak rata drugim sredstvima? Parabola lopte kao casus belli? Bilo bi pretjerano. Premda se finale europskog prvenstva između Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Sloveniji pretvorilo u mali ne samo verbalni rat između dvije bivše neprijateljske zemlje", piše "Corriere della Sera" i nabraja kako su najprije hrvatski navijači izazvali nerede u Kranju, na što su odgovorili srbijanski navijači napadom u Beogradu na hrvatsko veleposlanstvo i paljenjem hrvatske zastave, zbog čega je hrvatski ministar odgodio predviđeni službeni posjet Crnoj Gori.

List spominje i nerede u Novom Sadu, gdje su prosvjednici uzvikivali poklike ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. List spočitava Svilanoviću skok u bazen. "Umjesto da je otišao diplomatski tješiti poražene, bacio se u odjelu, u bazen", piše "Corriere della Sera".

Svilanović je osudio napad na hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu, a "možda oplakuje i onaj skok u bazen", no da se sve to dogodilo prije nekoliko godina "možda bi stvarno započeo prvi rat zbog vaterpolova", zaključuje "Corriere della Sera".

Pročitajte više