Hladnoća i dalje vlada Europom

Hladnoća i snijeg i dalje odnose živote i koče aktivnosti u Europi, a posljednjih nekoliko dana nisu pošteđene ni zemlje poput Francuske i Španjolske, javljaju u subotu agencije.

Kako javljaju France Presse i Reuters, u Poljskoj je osam osoba preminulo od hladnoće te je ukupan broj žrtava zime porastao na 76.

Od početka zime u Poljskoj je, kako je objavila policija, od hladnoće umrlo 199 osoba.

Temperatura je u Poljskoj u blagom porastu, ali je još ispod ništice i iznosi minus 14, prenosi France Presse.

Hladni val koji se kreće s istoka prema Zapadu zahvatio je i Francusku, Švicarsku, Italiju i Španjolsku gdje snijeg pada u velikim količinama.

U Francuskoj je tijekom noći od hladnoće umro jedan beskućnik u Toulouseu pa je broj života koje je odnijela hladnoća u tjedan dana narastao na tri. Snijeg i zima poremetili su zračni, cestovni i željeznički promet u Francuskoj.

U Španjolskoj je u prometnoj nesreći izazvanoj gustim snijegom poginulo pet osoba.

U Švicarskoj je izmjereno više od metra snijega u južnom kantonu Tessin, a cestovni i željeznički promet je poremećen kao i u sjevernom dijelu Italije.

Kako javljaju agencije, vremenska bi se situacija mogla poboljšati u subotu i nedjelju.

U Rumunjskoj, gdje su već osam dana temperature ispod ništice, u subotu je pet osoba umrlo od hladnoće tako da je ukupan broj žrtava ove zime 55. No i tamo meteorolozi najavljuju porast temperatura tijekom vikenda.

Međutim, situacija se se poboljšava u Gruziji koja je djelomično bez grijanja na minus 20 zbog ruske sabotaže plinovoda.

Istodobno je brodski promet na Dunavu poremećen zbog nakupina leda, javlja Associated Press, i brodovi su tijekom noći morali stati kod grada Kremsa oko 60 kilometara zapadno od Beča.

Temperature su narasle u odnosu na prošli tjedan, ali se tijekom noći i dalje kreću oko minus deset, dodaje AP.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više