HLK prosvjeduje zbog novih troškova za liječnike u primarnoj zaštiti

Uoči ugovaranja primarne zdravstvene zaštite za 2005. godinu, Hrvatska liječnička komora (HLK) prosvjedovala je danas zbog novih troškova koje previđa Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dok istodobno visina mjesečne glavarine ostaje nepromijenjena.

"Takav ugovor za liječnike je nepovoljan pa im Komora ne može preporučiti da ga potpišu", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo.

HLK drži da bi se unutar glavarine fiksni troškovi trebali odvojiti od novca koji je namijenjen za zdravstvenu zaštitu.

Minigo dodaje kako su svjesni da liječnici neće imati drugog izbora nego potpisati takav ugovor ako žele raditi, jer je HZZO dosad odbijao sve prijedloge struke u vezi izmjena strukture glavarine i smanjenja broja osiguranika po liječničkom timu.

HLK je posebno nezadovoljan člankom 33. Odluke o sklapanju ugovora, kojim se liječnika privatnika u zakupu obvezuje da izračun plaće medicinske sestre uskladi s Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvo.

Predsjednik HLK-ova povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Dragomir Petric ističe da liječnici u zakupu već od ranije imaju problema s podmirenjem troškova iz sredstava glavarine.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima 2.683 ugovorna liječnička tima, među kojima su njih 2.088 zakupci ordinacija u domovima zdravlja.

Od ukupnog broja timova 2.393 su opće medicine, a svega njih tisuću ima više od propisanog standarda od 1.700 osiguranika. Čak 1.400 liječnika ima manje od 1.700 pacijenata, a 500 ispod 1.200 osiguranika.

Ti će liječnici, tvrdi Petric, s novim ugovorom biti dovedeni u situaciju da im medicinske sestre, čije su plaće između 3.000 i 4.000 kuna, imaju veću plaću od njih.

Petric kaže da su liječnici zakupci "izmišljena kategorija" 1997. godine, čiji pravni status do danas nije razriješen.

U još su goroj situaciji 152 liječnika specijalista u zakupu koji, za razliku od liječnika opće medicine, glavarine primaju sa 130 dana zakašnjenja pa su na egzistencijalnom rubu.

Čelnici HLK-a zalažu se za smanjenje standardnog broja osiguranika po jednom liječničkom timu.

Predlažu da se standard smanji sa 1.700 osiguranika u općoj medicini na 1.500, u pedijatriji sa 1.000 na 850, a za ginekologe da ostane isti tj. 6.000 osiguranika po liječniku.

Povećanje glavarine i smanjenje broja osiguranika omogućilo bi bolju kvalitetu zdravstene zaštite, naglašava HLK.

Jedan od prijedloga bio je i da se liječnike s maksimalno dopuštenim brojem pacijenta od 2.250 obveže da rade više od osam sati, ili da zaposle još jednog liječnika.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više