HND osudio Glavašev napad na Lučića

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) danas je osudilo priopćenje Branimira Glavaša u kojem je "uvredljivim rječnikom napao" predsjednika HND-a Dragutina Lučića i novinarku Globusa Slavicu Lukić, ocjenivši Glavašev istup kao omalovažavanje novinara i vrlo grubi napad na cijelu profesiju.

"Kako Glavaševe uvrede smatramo omalovažavanjem novinara i vrlo grubim napadom na cijelu profesiju, mislimo da bi bilo poželjno da i odgovarajuća tijela HDZ-a javno zauzmu o tome stajalište", ističe se u priopćenju koje je u ime HND-a potpisao potpredsjednik Zdenko Duka.

Glavaš je u priopćenju reagirao na Lučićevu jučerašnju osudu ponašanja nekih zastupnika prema predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevaku i glavnom ravnatelju Mirku Galiću, izrečenu na sjednici saborskog Odbora za medije. Lučić je ustvrdio da "oni koji su donedavna s kalašnjikovim hodali po redakcijama ne mogu biti uzor demokracije i slobode medija". Lučić nije naveo na koga misli, ali u današnjem tisku piše kako je očito aludirao na Glavaša.

U današnjem priopćenju Glavaš je ustvrdio da nikada nije s kalašnjikovom ulazio u neku medijsku kuću, dok je za Lučićevu izjavu rekao da "nije plod njegove kreativnosti već alkoholnih maligana..."

Za Lučića je Glavaš ustvrdio kako je mislio da je konobar te da "traži medijsku pozornost kada je već nije stekao i zaslužio nekim značajnim novinarskim uratkom".

"Tim je uvredama javnosti priopćio najviše o sebi samome, o tome kakav je on političar, kakav demokrat i kakav čovjek. Glavaš je pokazao i što misli o HND-u, hrvatskim novinarima i ulozi medija u hrvatskom društvu", navodi se u priopćenju HND-a.

Dodaje se da je Glavaš svojim istupom pokazao da je "političar iz drugog vremena u kojem su se katkad doista i kalašnjikovima sređivale stvari u medijskim redakcijama i da mu se danas u izmijenjenim okolnostima teško snaći".

Tvrde da o takvom preuzimanju redakcija postoje brojni svjedoci.

U HND-u postavljaju pitanje kako se Glavaš prepoznao u Lučičevim riječima, podsjećajući da ga Lučić u govoru na sjednici saborskog Odbora nije ni riječju spomenuo.

U izjavi za Hinu Lučić je ustvrdio da je potpuno neprihvatljiv način na koji je Glavaš govorio o njemu, kao i činjenica da pritom nije ponudio niti jedan argument.

I on je Glavaševo priopćenje ocijenio kao ponovni napad na medije, potpuno neprimjeren osobi iz javnog života.

(Hina) xam ysšh

Pročitajte više