HNK: Ratomir Kliškić proslavio 30 godina umjetničkog rada

Vodeći hrvatski bariton Ratomir Kliškić večeras je ulogom Giorgia Germonta u svečanoj predstavi Verdijeve "Traviate" u Operi HNK u Zagrebu obilježio 30. obljetnicu umjetničkoga rada.

Predstavom koju je režirala Dora Ruždjak Podolski dirigirao je Ivan Repušić, jedan od vodećih mlađih dirigenata.

Uz zbor i orkestar Opere HNK u ostalim ulogama nastupili su Tvrtko Stipić, Adela Golac - Rilović, Branka Sekulić Ćopo, Marijana Šokčević, Ivica Trubić i drugi.

Nakon svečane predstave Ratomiru Kliškiću je za njegov veliki doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni čestitao ministar kulture Božo Biškupić. Zahvalivši mu se na velikom umjetničkom djelu, Biškupić je podsjetio kako je Kliškić cijeli stvaralački vijek posvetio svojoj domovini Hrvatskoj, nastupajući na svim hrvatskim scenama, a ponajviše u rodnom Splitu te na sceni HNK u Zagrebu.

"Potresan Zajčev 'Nikola Šubić Zrinski' i vedri Gotovčev 'Mlinar Sima' tek su dvije kreacije u hrvatskim operama koje ostaju zauvijek u pamćenju, uz čitav niz plemenitih verdijanskih i drugih baritonskih likova u kojima je vaše umijeće belkanta dolazilo do izražaja", kazao je večeras na svečanosti ministar kulture Božo Biškupić.

U ime HNK u Zagrebu Kliškiću se zahvalila v.d. intendantica HNK Jasna Jakovljević, u ime solista Opere Ivica Trubić, te u ime Hrvatskog udruženja glazbenih umjetnika prvakinja Opere HNK Ivanka Boljkovac. Brzojav za tu veliku obljetnicu Kliškiću je poslao predsjednik saborskog Odbora za znanost, kulturu i šport Petar Selem.

Slavljenik Ratomir Kliškić posebno je zahvalio ministru Biškupiću, publici koja ga je u proteklih 30 godina u toj Operi rado slušala i nagrađivala, a sjetio se i svog školovanja na zagrebačkoj akademiji, osobito prof. Zlatka Šira.

Bariton Ratomir Kliškić prvak je Opere HNK u Splitu. Nakon Muzičke akademije u Zagrebu usavršava se kod velikog talijanskog umjetnika Tita Gobbija, održavajući s njim veliki broj koncerata u Italiji i ostalim opernim kućama. Pjevao je u dugoj i uspješnoj glazbenog karijeri brojne uloge u hrvatskim, talijanskim, francuskim, ruskim i drugim operama.

Pored mnogih nagrada i priznanja jedna od najznačajnijih je "Milka Trnina" koju je Ratomir Kliškić dobio 1988. godine.

(Hina) xta ymć

Pročitajte više