HNS-ov izborni program "Zagreb za 21. stoljeće"

Pod geslom "Zagreb za 21. stoljeće" danas je predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Pusić sa suradnicima predstavila HNSov program razvoja Zagreba u naredne četiri godine.

"U Zagrebu očekujemo pobjedu i zato smo složili tim koji bi mogao učiniti Zagreb predvodnikom tzv. Treće Europe, postindustrijskim gradom s kulturom i obrazovanjem kao glavnim okosnicama razvoja", rekla je Pusić na konferenciji za novinare.

Ocijenivši da projekti u području obrazovanja i kulture nisu trošak već pokretači razvoja, Pusić je naglasila da će HNS-liberalni demokrati ponajprije poticati javno-privatna partnerstva za financiranje objekata socijalne i komunalne infrastrukture.

Zahvaljujući HNS-ovu angažmanu u Zagrebu su već vidljivi veliki pomaci, rekla je Pusić i navela da osim gradnje stanova iz Programa poticane stanogradnje (POS), HNS-liberalni demokrati planiraju izgraditi Kongresni centar, urediti zapušteni Paromlin, graditi znanstveno-umjetničke objekte uz Aveniju V. Holjevca te provesti plan uređenja i korištenja rijeke Save.

Iz HNS-a predlažu formiranje gradske komunalne banke za razvoj poduzetništva, zalažu se za rješavanje prometnih problema putem izgradnje novog podsustava lake željeznice i novih javnih garaža, a nude i rješenje za neučinkovitu i korumpiranu birokraciju putem projekta informatizacije gradske uprave E-City.

HNS zagovara "novu školu" kao pedagoški koncept temeljen na boravku djece u školi od 9 do 17 sati i zalaže se za kvartovsku kulturu i sport kroz veću financijsku autonomiju gradskih četvrti.

Posebnu pažnju posvetit će zapošljavanju i inzistirati na uvođenju kriterija u socijalnoj politici koja je za HNS-liberalne demokrate instrument za građansku jednakost, a ne milosrđe.

Pusić je na novinarski upit rekla da im SDP u Zagrebu jest potencijalni koalicijski partner, ali i ponovila da u toj kombinaciji neće za gradonačelnika podržati Milana Bandića.

Na konferenciji za novinare bili su dosadašnji zagrebački čelnici Stipe Tojčić i Morana Paliković-Gruden te HNS-ova saborska zastupnica Alenka Košiša Čičin Šain, potpredsjednik HNS-liberalnih demokrata Jozo Radoš i mladi HNS-ovac Igor Kolman, svi na vrhu liste HNS-LS.

Predstavljena su i dva HNS-ova TV spota "Izaberimo grad".

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više