HNS-ovci organizirano glasali u HTV-ovim emisijama?

AKO JE suditi prema e-mailu kojeg je Leonardo Lovrek, zamjenik predsjednika mladih HNS-a, uputio na adrese svih županijskih saveza HNS-a, članstvo stranke je organizirano glasalo u televizijskim emisijama "Nedjeljom u dva" i "Piramidi", u kojima su nastupili čelni ljudi stranke, Vesna Pusić i Radimir Čačić, piše Večernji list.

"Molim sve tajnike županijskih organizacija HNS-a da zamole članstvo stranke da glasuje u emisijama Nedjeljom u dva i Piramida u korist Vesne Pusić i Radimira Čačića, kao i da se osigura dežurstvo u županijskim uredima te nekoliko volontera koji će u vrijeme emisije upućivati pozive jer je jako bitno da budemo organizirani i na taj način damo podršku našim čelnicama." - stoji u e-mailu, o kojem je Lorbek navodno obavijestio i vrh stranke.

Takvim se organiziranim glasanjem mažu oči javnosti jer se stav stranke odnosno njezinih čelnika prikazuje se kao stav javnosti, što ne bi smjelo biti dozvoljeno. No, čini se da su takve stvari u Hrvatskoj ipak praksa, ma koliko god ih stranke pokušavale zanijekati.

U oči upada i činjenica da su se, zahvaljujući telefonskom glasanju, u finale HTV-ove "Piramide" plasiralo troje političara (Radimir Čačić, Željka Antunović i Milan Bandić), iako nizak odaziv na nedavno održane predsjedničke izbore pokazuje realnu popularnost političara u Hrvatskoj.

Ravnatelj HTV-a Mirko Galić ne pridaje veliku važnost organiziranom glasanju, iako se time manipulira javnim mnijenjem.

"I ja mislim da organiziranja ima, ali ne treba tome pridavati neku važnost jer pobjede u TV emisijama ni o čemu ne odlučuju. Za mene su ta glasovanja nevažna stvar. No, tko god organizira takva glasovanja radi krivi posao i novac ulaže u pogrešnu stvar." - kazao je Galić za "Večernji".

Druga je strana medalje što od masovnog organiziranog telefonskog glasanja uz T-HT najviše profitira i sama televizija, pa tako Galićev komentar i ne čudi previše.

Galić je dodao kako je HTV od T-HT-a zatražio ograničenje broja glasanja s jednog telefonskog broja: "Koliko znam, to je ograničenje s dopuštenih pet ili deset poziva uvedeno za sve naše emisije."

No, kako piše Večernji list, autor Piramide Dubravko Merlić je prije nekoliko dana kazao kako je s nekih brojeva zabilježeno više od stotina poziva.

Glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković izjavio je kako dotični e-mail nije dobio, te kako "izgleda da ga u stranci nitko nije pročitao" jer bi ga, tvrdi Blažeković, u protivnom netko upozorio na to.

"Možda je to neka patka i podmetanje, a možda je jednostavno solistička akcija čovjeka koji je imao dobre namjere, ali ništa ne razumije. U svakom slučaju, to to nije praksa HNS-a." - dodao je Blažeković.

Pročitajte više