Prijetnje uništenjem Indiji: "Ako bude potrebno iskoristit ćemo atomsku bombu"

Foto: 123rf

TENZIJE u Kašmiru, pograničnoj regiji između Indije i Pakistana, nastavljaju eskalirati. Dok Reuters javlja da je više od 10 tisuća Indijaca evakuirano iz područja uz granicu, International Business Times javlja da je evakuirano čak 200 tisuća ljudi.

Indija je pokrenula evakuaciju nakon što je objavila da je izvršila "kirurške udare" pomoću specijalnih jedinica u kojima je ubila više pakistanskih militanata s druge strane granice. Napad je bio odgovor na napad militanata na indijsku vojnu bazu 18. rujna, u kojem je ubijeno 19 indijskih vojnika. Indija krivi Pakistan za pomoć militantima.

Pakistan odbacuje navode o "kirurškim udarima" i tvrdi da se radilo o prekograničnoj paljbi do kakve često dolazi uzduž de-facto granice.

Na mogućnost opasne eskalacije upućuje i prijeteća izjava pakistanskog ministra obrane.

"Uništit ćemo Indiju ako se usudi zaratiti s nama. Pakistanska vojska u potpunosti je spremna odgovoriti na bilo kakvu avanturu Indije. Nismo napravili atomsku bombu da je pokazujemo u izlogu. Ako dođe do takve situacije, iskoristit ćemo ju i eliminirati Indiju", rekao je ministar Kavaja Asif za pakistansku televiziju SAMAA, prenosi Huff post.

Pakistan je zarobio jednog indijskog vojnika na svom teritoriju. Indija tvrdi da je vojnik slučajno prešao granicu.

Kašmir već deset tjedana tresu prosvjedi, nakon što je indijska vojska ubila separatističkog militanta. U prosvjedima je dosad poginulo više od 80 civila.

Pročitajte više