Hoće li se Britanija i Španjolska napokon dogovoriti oko Gibraltara?

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA se nada postići okvirni dogovor s Velikom Britanijom u listopadu o statusu Gibraltara nakon što Britanija izađe iz Europske unije, rekao je u četvrtak španjolski premijer Pedro Sanchez.

Španjolska također treba prijelazno razdoblje za postizanje dogovora s Britanijom oko pitanja okoliša, poreznih zakona i trgovine duhanskim proizvodima na tom britanskom teritoriju, rekao je.

"Trebamo dogovor o Gibraltaru do kraja listopada", rekao je novinarima na neformalnom summitu EU-a u Salzburgu.

Gibraltar napušta EU s Britanijom

Gibraltar, britanski teritorij koji se nalazi na južnoj obali Španjolske, napustit će EU zajedno s Ujedinjenom Kraljevinom 29. ožujka iduće godine. Gibraltar nije dio carinske unije EU-a ali se tvrtke pribojavaju da bi režim na granici mogao postati rigidniji nakon Brexita.

To bi moglo naštetiti gospodarstvu tog teritorija koje ovisi o radnicima koji prelaze granicu sa Španjolskom.

Bilateralni razgovori Londona i Madrida o Gibraltaru vode se od početka godine, a službenici dvije države su do sada održali šest sastanaka.

"Imamo neke razlike glede pravosudne i policijske suradnje i slobodnog kretanja ljudi", rekao je Sanchez na summitu kada su čelnici Unije zatražili od britanske premijerke Therese May jamstva glede druge granice s Ujedinjenom Kraljevinom, one između Sjeverne i Republike Irske.

"Mislim da je želja britanske i španjolske vlade postići dogovor do sredine listopada", rekao je Sanchez dodavši da je britanske pristup u pitanju Gibraltar bio vrlo konstruktivan.

U razgovorima je dotaknuto pitanje mogućeg zajedničkog korištenja zračne luke Gibraltara i sveobuhvatnijeg dijeljenja fiskalnih podataka stanovnika Gibraltara kako bi se spriječilo izbjegavanje poreza.

Pročitajte više