PREDSJEDNIČKI IZBORI

Hoćemo li uskoro vidjeti fotografiju Mamića kako kleči pred Kolindom?

Foto/montaža: Index/EPA/123rf/Pixsell/Petar Glebov

"AKO postoji fotografija, a postoji sigurno, na njoj samo pjevamo ili plešemo, a to je rijetko, možda jedanput ili dvaput smo plesali. I treći put ja sam kleknuo i rekao: 'Predsjednice, boginjo moja'", rekao je nedavno Zdravko Mamić, nekad čelni čovjek Dinama i financijer HDZ-a, a danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa, govoreći o prijateljstvu s aktualnom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Ne može im nitko ništa

Da postoje fotografije, odnosno videosnimka s rođendanske proslave predsjednice Grabar-Kitarović u društvu s tada USKOK-ovim osumnjičenikom Mamićem, špekulira se duže vrijeme. U razgovoru za RTL Mamić je priznao da su se takve situacije, dakle one s plesom i klečanjem, definitivno dogodile te da su neke od njih možda i snimljene.

Podsjetimo, mediji su još 2015. izvještavali da navodno postoje videosnimke s rođendanske zabave koju je Mamić organizirao za predsjednicu Grabar-Kitarović. Na toj, prema svemu sudeći, raskalašenoj rođendanskoj zabavi navodno je bilo i scena poput one u kojoj Mamić u transu pada pred predsjednicu na koljena, a ona s rukama u zraku pleše oko njega dok u pozadini odzvanjaju Mitar Mirić i narodnjački stihovi "ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole", kako se pisalo u nekim medijima. Taj trenutak je navodno snimljen mobitelom te bi upravo to mogao biti taj materijal koji kompromitira HDZ-ovu predsjednicu.

Prijateljstvo s Mamićem

Valja naglasiti i ono najbitnije, SOA je u vrijeme rođendanske zabave prisluškivala i pratila Zdravka Mamića koji je poznat kao veliki donator HDZ-u. Predsjednica je prvo mjesecima izbjegavala jasno odgovoriti na pitanja o svojoj povezanosti s Mamićem, a konačno ga se odrekla kada je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu zbog presude koja mu je prijetila u Hrvatskoj.

Do danas predsjednica nije izravno odgovorila o svom rođendanskom tulumu, osim kada se izvlačila na to da je svoj 47. rođendan, 29. travnja, proslavila u Bruxellesu. No, pri tome se ne izjašnjava da je zapravo rođendanski party organiziran četiri dana ranije, 25. travnja, u Zagrebu.   

Uglavnom, predsjednica je godinama relativizirala svoju bliskost s Mamićem, no konačno je, suočena s očiglednim, priznala da joj je Mamić "organizirao nekoliko večera". S jedne strane je ponavljala da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno, a s druge je umanjivala svoju bliskost s u međuvremenu nepravomoćno osuđenim bjeguncem Mamićem.

Priču o navodnoj fotografiji ili snimci nedavno je, početkom ljeta, aktualizirao Vladimir Šeks koji je u izjavi za Novu TV, odgovarajući na pitanje postoji li šansa da Kolinda odustane od kandidature za drugi mandat, rekao kako postoji materijal koji je kompromitira.

Kad ne pjeva, predsjednica šuti

No, pravo je pitanje bi li ta snimka - ako je doista riječ o sceni s Mamićem - bila kompromitirajuća za Kolindu, s obzirom na to da joj njeni glasači itekako honoriraju estradno ponašanje. Odnosno pojavljuje li se na toj snimci još nešto, osim što se predsjednica druži s čovjekom za kojeg se zanima hrvatsko pravosuđe, a u međuvremenu je postao i bjegunac od hrvatskog pravosuđa?

Upitali smo i Ured predsjednice o posljednjim izjavama njenog dojučerašnjeg prijatelja i mecene Mamića, no nismo dobili nikakav odgovor. Naime, poznato je da predsjednica ne voli odgovarati na neugodna pitanja.

 

Pročitajte više