HOK proglasio 2003. GODINom PROIZVODNOG OBRTA

Hrvatska obrtnička komora (HOK) na prijedlog Ceha proizvodnog obrta proglasila je 2003. godinom proizvodnog obrta te će u suradnji s resornim ministarstvima i drugim državnim ustanovama organizirati razne skupove u nakani da potakne proizvodnju i poveća broj zaposlenih.

To je danas istaknuo u razgovoru s novinarima predsjednik HOK-a Stjepan Šafran. Dodao je kako je u zadnje dvije godine u obrtu zaposleno 25 tisuća novih radnika a mnoge su obrtničke radionice uspješnim poslovanjem prerasle u srednja poduzeća. Taj pozitivan trend, kazao je, treba ubrzati, ali i poticati proizvodnju koja daje nove proizvode, podupire izvoz i otvara nova tržišta.

Godinu proizvodnog obrta, po planu HOK-a, obilježit će povećanje broja zaposlenih i osnivanje proizvodnih zadruga kako bi se mali i nepovezani pogoni okrupnili i omogućio im se jednostavniji izlazak na tržište. Također, nastojat će se smanjiti rad na crno, osigurati povoljno financiranje proizvođača, modernizirati obrtničke radionice i t.d.

Ako se ispune sva ta očekivanja, u HOK-u procjenjuju da bi se broj proizvodnih obrta mogao povećati sa sadašnjih 12 na 14 tisuća u iduće dvije do tri godine.

Inače, danas je predsjednik Stjepan Mesić HOK-u dodijelio Povelju Republike Hrvatske za prinos gospodarskom razvoju i zastupanju interesa obrtnika.

Pročitajte više