Holy: Karamarko nema protukandidata jer HDZ-ovci imaju putra na glavi i ne žele se suprostaviti

Screenshot: N1

GOŠĆA emisije Novi dan na N1 televiziji bila je Mirela Holy, bivša saborska zastupnica čija je stranka ORaH na prošlim parlamentarnim izborima doživjela fijasko iako je neko vrijeme po anketama bila izjednačena s SDP-om.

Holy je komentirala političku situaciju u zemlji. Prvo se osvrnula na najnovije istraživanje koje je naručio Europski parlament, a koje kaže da je Hrvatska država s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te spada među najkorumpiranije zemlje EU.

"Ovaj poražavajući rezultat me nije iznenadio, ali me iznenadilo što smo na apsolutnom dnu što naravno nije dobro. Zašto? Ne postoji politička volja da se s time obračuna. Postoje mehanizmi kojima se to da kontrolirati, jedan sam i ja zagovarala - da se proračun promijeni na skandinavski model gdje se točno vidi što i s kojim novcem će se financirati i da se apsolutno sve transakcije proračuna objavljuju na web stranicama korisnika proračuna u realnom vremenu", rekla je Holy dodavši da Hrvatska neće napredovati dok se ne provedu učinkovite reforme javne uprave i pravosuđa.

Holy smatra da je nedopustivo da političari i političke stranke kontroliraju represivni aparat. Smatra da je moguće i da je Milanović imao neke informacije koje nije mogao imati.

"Mogli smo vidjeti u medijima i prije i sada još više da postoje naznake da se tako nešto događalo. Najbolje o tome govori slučaj Slavka Linića. Ono što je mene smetalo je što je premijer Milanović kada je na odgovarao na pitanja oporbenih zastupnika koristio informacije koje nije mogao dobiti običnim korištenjem interneta. Ne bi se smjelo na taj način koristiti s političkim istomišljenicima. Vidi se da je imao neke "fajlove" pred sebe i da se pripremao", rekla je Holy.

"Milanović je osoba lišena političkog sadržaja"


Prokomentirala je i nadolazeće izbore u dvije najveće stranke, kao i činjenicu što je Tomislav Karamarko jedini kandidat za predsjednika HDZ-a.

"Apsolutno je strašno da HDZ ima samo jednog kandidata. U redu, jesu na vlasti i uvijek je teško maknuti vodeću osobu kada ste na vlasti, no to nije dobro za demokraciju pogotovo sada kad imaju pravilo "1 član 1 glas". Poznato je da je Karamarko u određenim bliskim vezama s represivnim aparatom i da možemo vjerovati da veliki broj političara u HDZ-u ima putra na glavi pa se možda ne usude kandidirati, a možda ne žele izazivati probleme unutar stranke dok su na vlati. To nije dobro za demokraciju kao što nije bilo dobro ni na prošlim izborima u SDP-u kada je Milanović bio jedini kandidat", rekla je Holy.

"Dobro je da sada SDP ima više kandidata, ali nije dobar način na koji se vodi kampanja. Mislim da je SDP u ovom dijelu doživio veliku regresiju", dodala je.

Bivša Milanovićeva ministrica smatra da će on ostati predsjednik SDP-a, ali u tome ne vidi puno dobrog.

"Zoran Milanović je osoba lišena bilo kakvog političkog sadržaja i u budućnosti će inzistirati na konfrontaciji s HDZ-om jer on na tome živi. Ide mu na platno što je trenutna vlast konzervativna, da čak i koketira s nekim ustaškim vrijednostima. Mislim da je to užasno štetno za društvo i neodgovorno od SDP-a. Ukoliko Komadina pobijedi mislim da će se stranka pomaknuti više prema tome da se posveti sadržaju politike zato što je Komadina drugačiji tip osobe", rekla je.




 

Pročitajte više