Hong Kong: SARS nije stavljen pod kontrolu

HONKOŠKI čelnik Tung Cheehwa rekao je kineskom predsjedniku Hu Jintaou da smrtonosni virus teški akutni respiratorni sindrom (SARS) nije stavljen pod kontrolu na teritoriju Hong Konga gdje broj oboljelih i dalje raste.

Tung se sastao s Huom u južnom kineskom gradu Shenzhenu. Huov posjet pokrajini Guangdong gdje je započelo širenje SARS-a pokazuje kako kinesko vodstvo ozbiljnim smatra pogoršanje krize u Hong Kongu.

Istovremeno je u Pekingu kineski premijer Wen Jiabao u ponedjeljak ocijenio da je Kina suočena s "teškom situacijom" u pokušaju spriječavanja širenja SARS.

"Napravljen je značajan napredak u borbi protiv te bolesti, epidemija je stavljena pod kontrolu u nekim područjima ali cjelokupna situacija i dalje ostaje teška", rekao je Jiabao za agenciju Xinhua.

Bolest koja nalikuje gripi i vrlo brzo se razvije u upalu pluća raširila se diljem svijeta u oko 20 zemalja zahvaljujući putnicima i to u samo šest tjedana. Prvi se slučaj pojavio u studenom prošle godine u Guangdongu.

SARS je do sada odnio 132 života i zarazio oko 3.200 osoba diljem svijeta, a znanstvenici još ne nude nadu da bi cjepivo moglo biti otkriveno u skorije vrijeme.

U Hong Kongu je od atipične upale pluća ili SARS-a preminulo 40 osoba dok je zabilježeno 1.150 slučajeva oboljelih.

Kina je do nedjelje zabilježila 1.393 slučaja SARS-a i 64 preminula, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Jim Palmer pozivajući se na podatke kineskog ministarstva zdravstva.

Novi su slučajevi zabilježeni u sjevernoj kineskoj pokrajini Shanxi, a jedna je osoba preminula od SARS-a i u Mongoliji.

Pročitajte više