Dvije nove studije potvrđuju da je korona virus uzročnik SARS-a

DVIJE studije objavljene u SAD, potvrdile su pretpostavku da je epidemiju atipične upale pluća izazvao virus iz skupine korona virusa.

Novi korona virus pripada skupini virusa koji uzrokuju prehladu, a kako se ističe u studijama objavljenim u časopisu New England Journal of Medicine, od tog virusa ljudi dosad nisu obolijevali.

Zahvaljujući tom otkriću liječnici se mogu usredotočiti na razvoj jednostavnoga testa na virus koji će odmah pokazati je li pacijent obolio od SARS-a.

Autori jedne od studija zaključuju da je s epidemijom povezan novi korona virus i predlažu da se virus nazove "urbani" po pokojnom talijanskom liječniku Carlu Urbaniju koji je prvi upozorio na atipičnu upalu pluća.

Autori druge studije objavljene u istom časopisu do sličnog su zaključka došli drugim metodama. Oni su nešto oprezniji i pišu da bi "novi korona virus mogao imati određenu ulogu u razvoju SARS-a".

Komentirajući te dvije studije, Julie Gerberding, direktorica Centra za kontrolu bolesti u Atlanti, naglasila je da "još ne možemo sa sigurnošću reći da taj virus uzrokuje SARS".

"Pred nama su još dvije etape", objasnila je. Najprije "moramo dokazati prisutnost korona virusa u plućima oboljele osobe". Drugi je uvjet "životinjski model, odnosno, zaraza životinje korona virusom tako da oboli, razvije upalu pluća i omogući nam da izoliramo korona virus u zaraženom tkivu", nastavila je.

Osobe oboljele od SARS-a imaju visoku temperaturu, suh kašalj i druge simptome slične gripi, ali se bolest razvija u upalu pluća. Zbog oslabljene funkcije pluća, neki pacijenti moraju biti na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od bolesti umire oko četiri posto oboljelih.

Do danas je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu od SARS-a oboljela 2781 osoba, a umrlo ih je 111.

U četvrtak je WHO objavio da u Kini ima 1290 oboljelih osoba, u Hong Kongu 998. U Singapuru je oboljelo 126 osoba, a u Vijetnamu 62.

U početku su znanstvenici virus povezivali s ospicama, mumsom i drugim bolestima, ali su poslije odbacili tu pretpostavku.

Oštećenja pluća osoba koje su umrle od SARS-a sličnija su oštećenjima nastalim nakon ospica i nekih drugih virusa, a ne kao oštećenja uzrokovana nekim iz skupine korona virusa.

Osim toga, oštećenja možda uzrokovati i tjelesna imunološka reakcija. Kad imunološki sustav napada bakterije ili viruse, ponekad uništava i zdrave stanice, a ne samo mikrobe.

Znanstvenici iz Centra za kontrolu bolesti nastoje izraditi sekvencu DNK virusa koja će još točnije pokazati o kojem je virusu riječ i odakle potječe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara