Horvat o tome je li mu neugodno zbog obnove: Bespredmetno je od mene tražiti rok

Screenshot: RTL

MINISTAR prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat gostovao je u RTL-u Danas. Horvat je, između ostalog, govorio o obnovi nakon potresa i komentirao prozivke oporbe.

Smetaju li mu kritike u saboru? Evo kako on to doživljava.

O kritikama oporbe: Kad se vrijeđa ministra, onda nema replike

"Kad se napada i vrijeđa ministra, replike nema. Ali kad možda malo povrijedite taštinu nekog saborskog zastupnika, onda se dižu pločice žute i bijele boje", kazao je Horvat.

Čini se kako izmjene Zakona o obnovi neće dobiti onakvu podršku kao sam Zakon kad su ga donosili. Horvat ne očekuje neki široki konsenzus "samo kako bi se dopali javnosti". Kako vladajući namjeravaju sprječavati muljaže?

"I europski pragovi bit će obvezujući za primjenu određenih postupaka javne nabave. Bit će to jednostavna javna nabava. Ali svi oni iznosi koji će se ugovarati u pragovima od 200 do milijun i 300 tisuća kuna, bit će kao i javna nabava između 500 i 39 milijuna u procesu javnog poziva, javno vidljiva u elektroničkom oglasniku javne nabave", rekao je ministar.

U originalnom Zakonu puno mjesta se posvetilo sprječavanju zloporabe javne nabave, a sad se to olako miče. Horvat je rekao da originalni, odnosno postojeći Zakon navodi europski prag, odnosno direktiva Europske komisije ispod određenih pragova daje nacionalnom zakonodavstvu slobodu određivanja pragova ponašanja.

"Mi sad pojednostavljujemo, skraćujemo administrativni proces i rokove žalbe.Povjerenstvo koje je bilo sastavljeno međuresorno napravilo je koncept zakona", kazao je dalje o izvornom obliku zakona na pitanje tko je pisao osnovni oblik zakona.

Horvat: Odgovornost ima Ministarstvo graditeljstva. Voditelj: Dakle, vaše ministarstvo

Ministar je navodio proceduru donošenja Zakona, da bi voditelj precizirao da ga zanima tko je odgovoran za konačan oblik Zakona.

"Ključnu odgovornost u stvaranju tog konkretnog zakona ima Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine", kazao je, a voditelj je konstatirao - dakle njegovo ministarstvo. Horvat je na to ponovio da je zakon nastao u međuresornoj suradnji.

"U tom trenutku nismo imali vjerodostojne parametre u kakvom stanju su imovinsko-pravni..."

"Imate li vi osobnu odgovornost u ovome? Očigledno je da je u zakonu sve izmijenjeno", pitao ga je voditelj.

"Nije izmijenjeno sve. Izmijenjeno je šest ključnih parametara i danas smo daleko, daleko iskusniji nego pred godinu dana", odgovorio je Horvat pa dodao:

"Ja i dalje tvrdim da je za podnijeti zahtjev dovoljna osobna iskaznica. Nakon toga stručne službe Ministarstva kompletiraju zahtjev i na temelju kompletiranog zahtjeva izdaju odluku."

Nije se izjasnio o konkretnim terminima za smještaj ljudi

Je li mu neugodno zbog ovih ljudi koji će čekati na hladnom, na kiši i na snijegu?

"Prvotni koncept zakona je imao pretpostavku uređenih imovinsko-pravnih odnosa, uređene legalizacije, uređenog i definiranog mjesta prebivališta. Nakon osam mjeseci analize zahtjeva, nakon 13.000 zahtjeva, mi možemo reći da imovinsko-pravni odnosi nisu uređeni, da je veliki broj zahtjeva na nelegalne zgrade i da imamo neuređeno mjesto prebivališta onih koji su podnosili zahtjev", odgovorio je Horvat.

Za konkretne termine kad će svi biti smješteni i svima biti obnovljeno rekao je: 

"Mislim da je bespredmetno od mene tražiti rok."

Za kraj je rekao da im je želja da sve obnove što brže. Rekao je i da je 800 kuća na Baniji obnovljeno, a da na još 800 obnova traje.

Pročitajte više