Hotelom Ritz-Carlton dovršeno uređenje potsdamskog trga

OBNOVA Potsdamskog trga (Potsdamer Platz), simbola graditeljske obnove Berlina nakon pada Zida, dovršena je kad je u nedjelju službeno otvoren najnoviji kompleks u kojemu je luksuzni hotel RitzCarlton.

Novi kompleks u kojemu su i stanovi i uredske prostorije, otvorili su pred 1700 osoba direktor američkog hotelskog lanca Simon F. Cooper, gradonačelnik Klaus Wowereit i glavni direktor hotela Walter Junger.

"Želimo sudjelovati u obnovi Potsdamskog trga", kazao je Cooper. Mitsko mjesto Berlina u dvadesetim godinama, koje je u Drugom svjetskom ratu do temelja razoreno, graničilo je s nekadašnjom ničijom zemljom uz Zid (1961.-1989.) pa je kao takvo bilo pusto tijekom razdoblja podjele grada.

Novi kompleks koji se gradio devet godina stajao je oko 450 milijuna eura. Dobio je ime Centar Beisheim, po utemeljitelju njemačkog trgovačkog lanca Metro Ottu Beisheimu.

Zgrada izvana podsjeća na stil Art deco iz Chicaga dvadesetih godina, dok je u unutrašnjosti vidljiv utjecaj Karla Friedricha Schinkela (1781.-1841.), graditelja pruskog dvora koji je u Berlinu ostavio najviše traga.

Hotel s "plus pet zvjezdica" ima 70.000 ležaja, 302 sobe i 39 apartmana kojih se cijena penje i do 5000 eura za noć. Uprava želi da hotel u 2005. bude najskuplji u Berlinu, naslov koji je dosad pripadao hotelu Adlon kod obližnjih Brandenburških vrata.

Hotel je već zabilježio oko deset tisuća rezervacija, dodaje uprava. Velike hotelske kuće nisu u velikom broju prisutne u Berlinu, prezaduženom gradu koji nije ni gospodarska prijestolnica Njemačke. Uz to, nijedna zrakoplovna tvrtka ne organizira letove u Sjedinjene Države iz triju berlinskih zračnih luka.

Pročitajte više