HRT našao zamjenu Ladišiću unatoč neodlučnom Programskom vijeću

IAKO Programsko vijeće HRT-a nije uspjelo zauzeti zajedničko stajalište o smjeni novinara Tihomira Ladišića s mjesta urednika i voditelja emisije "Otvoreno", postalo je posve jasno da HRT više ne računa na Ladišića u toj ulozi. Naime, u utorak je određeno da će emisiju "Otvoreno" uz Hloverku Novak-Srzić uređivati novinar Hrvatskog radija Petar Štefanić.

Podsjetimo, glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević odlučio je maknuti Ladišića jer je, prema mišljenju Rončevića, "sasvim neprofesionalno vodio emisiju o Ivici Rajiću jer je u njoj iznosio teze za koje nije imao uporište".

Podsjetimo, u spornoj emisiji po je prvi puta u cijelosti emitirana osmominutna snimka iz ratnih vremena, na kojoj Rajić otvoreno kaže da je okrenuo topove svojih postrojbi prema Armiji BiH i Sarajevu.

Nadalje, referendumsko pitanje u emisiji glasilo je "Vjerujete li da je HVO zajedno sa srpskim snagama granatirao Sarajevo?", a na njega je potvrdno odgovorilo 54 posto gledatelja.

Ladišić je za odluku svog šefa Rončevića saznao iz medija, nakon čega su mu javnu podršku pružili kolege Denis Latin i Aleksandar Stanković, zbog čega je ovaj potonji kažnjen s oduzimanjem 30 posto plaće, što je inače maksimalna kazna za takav "prijestup".

Prije tjedan dana održana je sjednica Programskog vijeća HRT-a, na kojoj se raspravljalo o Ladišićevoj smjeni, ali članovi Vijeća nisu uspjeli zauzeti zajedničko stajalište.

Zanimljivo je da su Vladimir Rončević i direktorica programa Tanja Šimić na sjednici Vijeća tvrdili da je Ladišić neprofesionalno odradio emisiju o Ivici Rajiću, pri čemu se Šimić istakla jednim "biserom".

Naime, nakon što je Ladišić ustvrdio da su dokumenti na kojima je temeljio svoje tvrdnje imali oznaku tajnosti pa ih nije smio otkriti, a do početka emisije nije dobio odobrenje za skidanje oznake tajnosti, direktorica programa HTV-a pitala je Ladišića otkud mu dokumenti ako su tajna, kao da prvi put čuje za osnovne principe novinarstva kao što su čuvanje privatnosti izvora.

Neovisno o činjenici da Programsko vijeće HRT-a nije donijelo nikakav zaključak o Ladišićevoj smjeni, u utorak u kasnim popodnevnim satima odlučeno je da će Ladišića zamijeniti Petar Šefanić, koji je dosad uređivao i vodio emisije "Poligraf" i "U mreži prvoga". Šefanića će u posao vođenja i uređivanja "Otvorenog" uvesti Hloverka Novak-Srzić, a s radom će početi 5. prosinca.

N.B.

Pročitajte više