HRT prozvao Antu Pavelića vođom HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja

Screenshot: HRT

U EMISIJI TV kalendar, emitiranoj u četvrtak ujutro, HRT je spomenuo Antu Pavelića i predstavio ga kao vođu HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja.

Koncept emisije sastoji se u podsjećanju na važne događaje koji su se dogodili tog datuma, a jedan od njih bila je i pobuna protiv mađarske zastave na kolodvoru u Zaprešiću. 

Naime, 11. travnja 1903., vatrogasac Stjepan Jug zatrubio je na uzbunu jer je vlada tadašnjeg mađaronskog bana Khuena Hedervaryja protuzakonito izvjesila mađarsku zastavu na zaprešićku kolodvorsku postaju. Na znak trube su se mještani okupili, skinuli zastavu i zapalili je. U posljedičnim sukobima ustrijeljen je Ivan Pasarić, prva žrtva otpora banu Khuenu. 

Vođa stranke

Prilog nastavlja dalje priču, spominjući 25. obljetnicu ovog događaja. 

Spiker kaže kako je Stjepan Radić trebao otkriti spomen-ploču na željezničkoj postaji, ali je "pao kao žrtva tuđinskog, ovog puta velikosrpskog, bijesa". 

"Na velikoj svečanosti u rujnu govorili su Radićev nasljednik na čelu HSS-a, dr. Vladko Maček, i vođa HSP-a dr. Ante Pavelić, tada u koaliciji protiv beogradskog nasilja", rečeno je u prilogu, uz prikazivanje Pavelićeve fotografije.

Nisu spomenuli kako je taj isti Ante Pavelić budući ustaški poglavnik kvislinške Nezavisne Države Hrvatske, odgovorne za smrt stotina tisuća ljudi.

Nema sumnje da se radi o poglavniku Paveliću

U HSP-u je djelovao i drugi Ante Pavelić, kojeg se u literaturi ponekad navodi kao stomatologa ili kao Antu Pavelića starijeg, kako bi se razlikovao od poglavnika Pavelića. 
Povjesničar Hrvoje Klasić za Index je objasnio kako Ante Pavelić stariji u tom trenutku godinama nije bio član HSP-a nego Demokratske stranke, čak je bio član Senata Kraljevine Jugoslavije. S obzirom na fotografiju koja je pokazana, očito je da se radi o budućem poglavniku Paveliću. 

"Osim toga, Ante Pavelić je u to vrijeme u koaliciji s Mačekom i HSS-om. Sve govori da nema greške da se radi o čovjeku koji će kasnije postati poglavnik.

Mislim da se radi o sofisticiranom revizionizmu jer se ne govori da je poglavnik bio pozitivac nego ga se prikazuje kao normalnog političara koji je imao dobre i loše faze", smatra Klasić. 

"Isticanje da se on bori protiv kralja i velikosrpstva, a ne spomenuti da je godinu ranije u Italiji našao s predstavnicma fašističke stranke i ponudio ustupke na štetu Hrvata, mislim da je to tipični revizionizam u skladu s onim da nije važno s onim što se kaže nego i ono što se prešuti", rekao je Klasić za Index.

Nije im prvi put

Ovo nije prvi put da TV kalendar krivo obilježava povijest.

Prije tri godine su objavili prilog o tragičnom stradanju obitelji Zec. Podsjetimo, 1991. godine su dvanaestogodišnja Aleksandra Zec i njeni roditelji zvjerski ubijeni u Zagrebu. Slučaj se godinama vukao po sudu i pokazao svu tromost i slabosti hrvatskog pravosuđa. 

Iako su u prilogu naglašavali kako je slučaj, zbog tromog pravosuđa, nanio veliku štetu Hrvatskoj, u emisiji je rečeno kako je cijela tragedija "medijski prenapuhana"

"Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao", rečeno je u TV kalendaru. 

Obitelj imućnog zagrebačkog mesara Mihajla Zeca te su večeri pobili članovi Merčepove jedinice. U noćnim satima upali su im u stan na Trešnjevci. Oca su ubili odmah, a Aleksandru i njenu majku na Sljemenu gdje su ih zatrpali smećem.

HRT se naknadno ispričao zbog te izjave.

Pročitajte više