HRT želi smijeniti člana programskog Vijeća jer je bio na press konferenciji

Foto: Pixsell/Patrik Macek

HRT je poslao priopćenje u kojemu tvrde da ne tuže svoje novinare.

Prenosimo njihovo priopćenje:

Oštra osuda Marasove izjave

"HRT najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu SDP-ovog saborskog zastupnika Gordana Marasa koji je s konferencije za novinare izbacio HRT-ovog novinara, te snimatelja i tehničara, pritom utvrdivši netočno da "HRT tuži svoje novinare za 2 milijuna kuna."

Netočne su tvrdnje da HRT tuži svoje novinare: naime, tužbe su u protekle dvije godine pokrenute protiv nakladnika zbog iznošenja neistina i povrede časti i ugleda HRT-a, te protiv glavnih urednika zbog neobjavljivanja dematija - a što su, podsjećamo, dužni učiniti sukladno Zakonu o medijima.

Dodajmo ovom da je jučer iz središnjice SEEMO (South East Europe Media Organization) glavnom ravnatelju HRT-a stigla oštra osuda postupka Gordana Marasa, smatrajući to nezapamćenim političkim pritiskom na jednu javnu televiziju u EU. 

HRT je danas uputio pismo Programskom vijeću i Nadzornom odboru HRT-a kako bi sagledali sve činjenične i pravne aspekte vezano uz sudjelovanje dopredsjednika Programskog vijeća HRT-a Nikole Bakete na GONG-ovoj konferenciji za novinare na kojoj je GONG pozvao na bojkot HRT-a, te da poduzmu odgovarajuće mjere.

Ovom prilikom želimo informirati javnost da su već u tijeku prve nagodbe o mirnom rješenju spora sa nakladnicima.  Popis tužbi i tužbenih predmeta bit će dostupan na našoj mrežnoj stranici : www.hrt.hr", napisali su.

"Traže od NO da pokrenu postupak razrješenja"

Nikola Baketa se na Twitteru osvrnuo na navode HRT-a.

"HRT smatra da sam naštetio ugledu HRTa jer sam govorio o nepoštivanju misijskih ciljeva i principa iz Ugovora Vlade RH i HRTa na press konferenciji.

Odnosno, sve ono što inače govorim na javnim sjednicama Vijeća i što se može provjeriti", napisao je Baketa.

"Traže od NO da pokrenu postupak razrješenja.

Toliko o predstavnicima javnosti na HRTu i slobodi govora", dodao je.

 

Pročitajte više