Hrvati u Srbiju po zube, Srbi u Hrvatsku po benzin

GRAĐANI pograničnih mjesta uz hrvatsko-srpsku granicu sve se više odlučuju za prijelaz u susjednu zemlju zbog nekih proizvoda i usluga koji su znatno jeftiniji nego u njihovoj zemlji.

Zbog cijena koje su tri puta niže nego u Osijeku, Vukovaru ili Vinkovcima, hrvatski građani iz slavonskih i baranjskih pograničnih mjesta u posljednje vrijeme u velikom broju dolaze u Srbiju zbog stomatoloških usluga, najčešće izrade proteza. Zubari koje Hrvati posjećuju su u Somboru, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu.

U Srbiju po frizuru i mikser

Sve je čest slučaj da žene iz Hrvatske odlaze do najbližeg frizerskog ili kozmetičkog salona na srpskoj strani, jer su i te usluge "bagatelne” u odnosu na naše.
 
Hrvatski građani odlaze u Srbiju čak i organiziranim autobusima po robu široke potrošnje. Kupuje se svježe ili prerađeno voće i povrće, kvalitetnije suhomesnate proizvode, rezervne dijelove za automobile te manje električne uređaje za domaćinstvo.

Srbi voze i piju - hrvatski

Budući da su cijene benzina i eurodizela u Hrvatskoj znatno niže od cijena u Srbiji sve više Vojvođana odlazi preko Dunava u Ilok, Belim Manastir ili Erdut gdje kupuju gorivo. Unatoč tome što je prenošenje goriva preko granice zabranjeno, Politika navodi da "šverc cvijeta", a benzinske postaje s onu stranu granice bilježe znatan pad prodaje. Profil građana iz Republike Srbije koji dolazi u Hrvatsku po gorivo je šarolik, od umirovljenika do privatnih poduzetnika i obrtnika koji kamionima dolaze u Hrvatsku jer "znatno uštede na punom rezervoaru".

Osim naftnih derivata, susjedi "kad već dolaze u Hrvatsku, kupe i par kanistera znatno jeftinijeg i mnogo kvalitetnijeg vina". 

Carinici obiju država potvrđuju pojačan promet osoba iz pograničnih mjesta preko granice.

Pročitajte više