Hrvati Visa karticama potrošili 15 milijardi kuna

PREMA podacima koje je objavila Visa International, nastavljen je porast upotrebe Visinih platežnih kartica u Hrvatskoj. Tijekom 12 mjeseci zaključno s rujnom 2005. godine, ukupna potrošnja Visa karticama dosegla je vrijednost od gotovo 15 milijardi kuna (2,5 milijarde američkih dolara) što predstavlja godišnji porast od 29 posto.

Porast bilježi potrošnja na prodajnim mjestima gdje su korisnici Visa kartica potrošili gotovo 2,8 milijarde kuna (gotovo pola milijarde američkih dolara), što predstavlja porast od 28 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ukupno su korisnici Visa kartica ostvarili više od 24 milijuna transakcija tijekom jednogodišnjeg razdoblja zaključno s rujnom što prosječno iznosi 65 767 kartičnih transakcija dnevno.

Najveći porast ostvaren je pri korištenju kreditnih kartica na prodajnim mjestima gdje je broj transakcija porastao za 119 posto. Istodobno je ukupna potrošnja Visa kreditnim karticama porasla za čak 107 posto te je dosegla vrijednost od 337 milijuna kuna (55 milijuna američkih dolara) u godini zaključno s rujnom 2005. godine.

Komentirajući rezultate, Jean-Marc Tonti, regionalni menadžer Vise International za Hrvatsku, rekao je da ove brojke pokazuju da trgovci uviđaju da prihvaćanjem Visa kartica privlače više potrošača, pružaju bolju uslugu kupcima te ujedno ostvaruju veći prihod.

Broj izdanih Visa kartica u rujnu 2005. godine dosegao brojku je brojku od 2,3 milijuna, što predstavlja porast od 23 posto u usporedbi s istim razdobljem 2004. godine.

Pročitajte više