Hrvatska će u sljedeće 2 godine od EU dobiti 245 milijuna eura

NAPREDAK u pregovorima Hrvatske o punopravnom članstvu s EU ovisit će o održivosti političkih reformi u zemlji i njezinu ispunjavanju međunarodnih obveza, kaže se u dokumentu koji je u srijedu objavila Europska komisija.

"Napredak u pregovorima u potpunosti će ovisiti o održivosti političkih reformi i o ispunjenju obveza Hrvatske u pogledu regionalne suradnje s ostalim zemljama bivše Jugoslavije i drugih međunarodnih obveza poput suradnje s Haškim sudom", ističe Komisija u pretpristupnoj strategiji za Hrvatsku.

U dokumentu na tri stranice, Komisija predlaže da se pojačana pretpristupna strategija za kandidatske zemlje, koju je donijelo Europsko vijeće u Luxembourgu 1997., proširi i na Hrvatsku te podsjeća na lipanjsku odluku Europskog vijeća da se pregovori o članstvu otvore početkom sljedeće godine.

Komisija ističe da s Hrvatskom treba nastaviti pojačani dijalog o pitanjima koja su naglašena u avisu, poput odnosa s Haškim sudom, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa, regionalne suradnje i borbe protiv korupcije.

Izvršno tijelo Europske unije predlaže da se opći pregovorački okvir temelji na nekoliko načela.

Pregovori se trebaju voditi prema uvjetima za članstvo, koji su definirani 1993. godine u Kopenhagenu.

Zatim se spominje mogućnost suspenzije pregovora.

Komisija ističe da će "predložiti suspenziju pregovora u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te vladavine zakona na kojima je utemeljena Unija". Eventualni takav prijedlog Komisije, Vijeće EU-a trebalo bi prihvatiti kvalificiranom većinom zemalja članica.

Pregovori će se voditi prema načelu vlastitih zasluga. Prijelazni aranžmani "trebali bi biti ograničeni s obzirom na njihov opseg i vrijeme i ne bi trebali značajno utjecati na konkurentnost ili na funkcioniranje unutarnjeg tržišta".

Komisija ističe da će proces screeninga, detaljne analize usklađenosti zakonodavstva, započeti odmah nakon formalnog otvaranja pregovora.

Screening je nužan dio procesa koji omogućava definiranje pregovaračkih pozicija.

Čim se završi screening za pojedino poglavlja acquis communautairea, Komisija će predložiti početak pregovora o tom poglavlju.

Komisija navodi da će korektno preuzimanje i provedba acquisa odrediti brzinu pregovora.

Prije otpočinjanja pregovora za svako pojedino poglavlja Komisija će Vijeću predložiti preduvjete koje treba ispuniti da bi se pregovori o tom poglavlju mogli privremeno zatvoriti.

Kandidatskim statusom Hrvatska je dobila pristup pretpristupnim fondovima EU-a. U sljedeće dvije godine, Hrvatska bi prema prijedlogu Komisije iz tri programa PHARE, ISPA i SAPARD trebala dobiti ukupno 245 milijuna eura. Za sljedeću godinu na raspolaganju će biti 105 milijuna eura (80 milijuna kroz PHARE program i 25 milijuna kroz ISPA).

Godine 2006. Hrvatska će moći povući 140 milijuna eura (80 milijuna kroz PHARE, 35 milijuna kroz ISPA i 25 milijuna kroz SAPARD).

Komisija će od jeseni sljedeće godine početi objavljivati redovita godišnja izvješća o napretku Hrvatske, kao što se to radilo i za bivše zemlje kandidatkinje koje su od ove godine punopravne članice.

Pročitajte više