Hrvatska gubi američku vojnu pomoć?

ZAMJENIK hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović potvrdio je u srijedu za Hinu da je u ponedjeljak razgovarao s američkim veleposlanikom Lawrenceom Rossinom o problemu ukidanja vojne pomoći Hrvatskoj ako ne potpiše bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

"Večernji list" i "Vjesnik" su u svojim izdanjima od srijede objavili tekstove o tome kako Hrvatskoj prijeti mogućnost ukidanja američke vojne pomoći ako ne potpiše bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

Osnova za ovakvu odluku SAD-a je, kazao je Šimonović u telefonskom razgovoru za Hinu, američki zakon ASPA (American Servicemembers Protection Act - Zakon o zaštiti pripadnika američkih snaga) prema kojem će se državama koje ne potpišu sporazum obustaviti pomoć.

Postoje neki izuzeci za nastavak pomoći, dodao je Šimonović, a to se odnosi na zemlje koje su članice NATO-a ili SAD imaju s njima partnerski odnos.

On smatra da postoji i mogućnost nekih novih izuzetaka. Sve države koje se nalaze u mandatu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) mogle bi imati osnova da budu izuzete, ocijenio je zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova.

EU obeshrabruje potpisivanje ovog sporazuma i teško je od država koje pregovaraju s Unijom o članstvu i vezane su suradnjom s Haškim sudom tražiti potpisivanje sporazum i stavljati ih u težak položaj, kazao je Šimonović. Rumunjska je odlukom da potpiše ovaj sporazum odmah izazvala reakcije EU-a i Europske komisije.

Na pitanje novinara je li donesena u Hrvatskoj kakva odluka o potpisivanju tog sporazuma, Šimonović je kazao da donošenje odluke ne leži na hrvatskoj Vladi nego eventualno na Saboru ako to Vlada odluči, ali da zbog raspoloženja političke javnosti do toga vjerojatno neće doći.

Iz američkog veleposlanstva potvrđeno je da SAD traže potpisivanje bilateralnog sporazuma od Hrvatske i da je za to vezana vojna pomoć, namijenjena vojnoj obuci i vojnoj opremi u visini od 19 milijuna dolara.

U pismu koje je Hina dobila od američkog veleposlanstva navodi se da SAD podržavaju proces približavanja euroatlantskim insititucijama, a posebice ulazak Hrvatske u NATO.

Naša je vojna pomoć potpora toj integraciji, dodaje se u pismu američkog veleposlanstva.

"Prioritet nam je surađivati s Vladom RH da prihvati bilateralni sporazum o neizručivanju prije 1. srpnja što bi omogućilo nastavak vojne pomoći SAD-a", dodaje se u tekstu.

Šimonović je pojasnio da pomoć u visini od 19 milijuna dolara nije jednogodišnji iznos. Jednogodišnji je iznos pet milijuna dolara, ali ovdje su uračunata i neka neiskorištena sredstva, rekao je Šimonović.

To nije novi problem jer smo mi znali za taj zakon, problem je pomicanje roka koji se sada približava, kazao je Šimonović.

Pročitajte više