Hrvatska Italiji "otela" njemačke i austrijske turiste

HRVATSKA je talijanskim ljetovalištima "otela" njemačke i austrijske turiste, istaknuo je u nedjelju savez talijanskih hotelijera Federalberghi ocjenjujući ovogodišnju turističku sezonu.

"Duge kolone, ali samo prema Hrvatskoj", naslovio je u nedjelju list Corriere della Sera jedan od članaka na prve dvije stranice posvećene turističkoj sezoni.

U Italiji stranih gostiju ima 15 posto manje nego prošle godine, a u ljetovališta regija Veneto i Emilia Romagna (Rimini, Jesolo itd.) stiglo je čak 20 posto turista manje.

Corriere della Sera ističe da su glavni razlog slabom turističkom prometu visoke cijene. Sve je poskupjelo, od goriva (10,7 posto), zračnog prijevoza (14,2 posto), turističkih aranžmana (9 posto), restorana i pizzerija (4,3 posto) do autocesta (1,8 posto), hotela (1,6 posto) i sladoleda (1,1 posto) pa čak i ljetnih zabavnih parkova (14,2 posto).

Zbog skupog ljetovanja, koje prema računici lista Corriere della Sera za četveročlanu obitelj za dva tjedna stoji kao novi automobil Fiat Panda, više se ne odlazi na duža ljetovanja kao proteklih godina.

U Rimu je, primjerice, ostalo 300.000 stanovnika više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane talijanski turizam gubi tradicionalnu klijentelu, odnosno njemačke i austrijske turiste, koji su, po mišljenju hotelijera na sjevernoj talijanskoj jadranskoj obali, otišli u jeftiniju Hrvatsku. Broj noćenja koja su ostvarivali Nijemci u Italiji pao je s 43 na 36 milijuna. Osim toga, ljetovanja su sve kraća.

Talijani, koji su bili poznati po dugom ljetovanju u kolovozu, sad se sve češće odlučuju za kraća ljetovanja. Najveći postotak Talijana, 27 posto, na ljetovanju boravi između 4 i 7 noći, 25 posto ljetuje između 8 i 14 dana i tek na trećem mjestu su oni koji izvan svojih domova provedu više od dva tjedna.



Pročitajte više