Hrvatska izgubila prvi sudski spor zbog terorističkog čina

DVANAEST godina nakon što su hrvatski vojni policajci u Podravskoj Slatini ubili Srbina Nikolu Kosića njegovoj obitelji danas je na zagrebačkom Općinskom sudu dosuđena naknada od 690 tisuća kuna, čime je Republika Hrvatska izgubila prvi spor za naknadu štete zbog terorističkog čina.

Spor protiv države je krajem prošle godine pokrenula supruga ubijenog, Jelka Kosić, zahtijevajući po 350 tisuća kuna za sebe i svoju djecu Draženku i Sašu.

Sutkinja Andrea Krstanović-Čada presudila je da je zahtjev obitelji ubijenog utemeljen, ali im je naknadu od traženog iznosa smanjila na 230 tisuća kuna po osobi, dok za ostali dio iznosa, kako je rekla, nije bilo osnova.

Obitelj Kosić je u tužbi navela kako državu smatra odgovornom za "štetu nastalu usmrćivanjem bližnjega", ističući da je njihov suprug i roditelj ubijen na području gdje se u to vrijeme nisu vodili vojni sukobi. Novac od države zahtijevali su zbog "uskraćenog prava pokopa bliskog srodnika i obilaska njegovog groba".

Općinsko državno odvjetništvo je u odgovoru na tužbu tvrdilo da zahtjev obitelji Kosić nije utemeljen jer zločin nije počinjen u uredovno vrijeme policije i vojske.

Nikola Kosić, koji je u Podravskoj Slatini bio direktor poslovnice "Jugobanke", odveden je iz svog doma u veljači 1992. Po njega su došla dvojica vojnih policajaca i automobilom ga odveli do pograničnog mjesta Noskovci na Dravi. Tamo ih je, navodno prema ranijem dogovoru, čekao Dinko Mijatović, koji je pred dvojicom vojnih policajaca Kosiću u potiljak ispalio metak iz pištolja. Leš je potom bačen u Dravu.

Zbog tog je zločina pred Vojnim sudom u Osijeku Mijatović kažnjen s četiri i pol godine zatvora, a tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud, no Mijatović nije odslužio cijelu kaznu jer ga je kasnije pomilovao predsjednik Republike Franjo Tuđman.

Država u ovom slučaju nije pristala na nagodbu kao u "slučajevima Zec i Levar" u kojima je nedavno pristala isplatiti naknadu štete u iznosu od 1,5 milijuna kuna preživjelim članovima obitelji Zec i 440 tisuća kuna supruzi i sinu Milana Levara.

 

Pročitajte više